Полицейски чадър над бандата на Мето и Трайчо

0
100
Снимка: Dnes.bg

Свидетели се страхуват да дават показания

5-има от бандата на циганските барони Трайчо и Мето са с повдигнати обвинения за рекет, имотни измами, лихварство, сводничество и наркотици. Групата бе задържана на 5 октомври 2020 г. в София. Тя е действала от 2014 година в кварталите „Христо Ботев“, „Левски“, „Враждебна“ и „Димитър Миленков“. Проведени са 52 общо претърсвания и изземвания. Иззети са 3 луксозни автомобила, съобщи на брифинг прокурор Валентина Маджарова.

„Престъпната група се е занимавала с разнородна престъпна дейност. Участниците в групата са криминално проявени. Характерно за групата е, че двама са лидерите, един е бил „мозъкът“. Множество лица около групата са подкрепяли незаконната дейност – това са около 20 души. Всички те са били задържани, а по-късно станали и свидетели. 43 са общо свидетелите и потърпевшите от престъпната група. Голяма част от тези хора изпитват голям страх“, допълни Любомир Янев, директор на ГДБОП.

Прокуратурата има данни, че престъпната група е имала полицейски „чадър“ в Пето РПУ. От държавното обвинение и ГДБОП посочиха, че са били изпратени на грешен адрес по време на претърсванията и изземванията.

Мишените на бандата са много и са всякакви хора, от различен етнически произход, предимно изпаднали в лошо финансово състояние. Прокурорите призоваха жертвите да не се страхуват и да дадат показания срещу групата.

„Имаме данни, че са „играли” с частни съдебни изпълнители. Има случаи, в които са взимали апартаменти и друго недвижимо и движимо имущество. Длъжници са прехвърляни на поставени лица – те също обект на разследване”, заяви още Янев.