Полицията в Белград бие наред, властите обвиняват опозицията /видео/

0
16
Снимка: YouTube

13 полицаи и 7 цивилни са пострадали по време на сблъсъците пред Скупщината

Кадри от снощния протест в сръбската столица показват брутално полицейско насилие над протестиращите.

Заради въвеждането на нов полицейски час хиляди излязоха на протест, като оставиха след себе си запалени контейнери и боклук по улиците, съборени пътни знаци, унищожени мантинели и бордюри, а освен това най-малко три запалени полицейски автомобила и счупени витрини. Според официалните данни 13 полицаи и 7 цивилни са пострадали по време на сблъсъците пред Скупщината.

Според наблюдатели обаче протестите далеч не са само заради ограниченията. Опозицията обвинява президента Александър Вучич в преждевременно организиране на последните избори, а също и в употребата на неправомерна сила в потушаването на безредиците.

Премиерът Ана Бърнабич категорично осъди „вандалщината на политиците, отговорни за проникването в сръбския парламент във време, когато държавата и здравната система са изправени срещу вируса COVID-19“.

„Неспособни да влязат в парламента в хода на изборите, те отново показаха истинското си насилствено лице, опитвайки се да спечелят политически точки в най-голямата криза на планетата след Втората световна война”, каза Бърнабич в писмено изявление. „Държавата и всички нейни институции ще защитават правовия ред“, каза Бърнабич.

Същевременно Сърбия се изправя пред критична ситуация, свързана с COVID-19. Само за 24 часа Клиниката по инфекциозни заболявания на Сърбия е запълнила целия си капацитет. Там са настанени 92 пациенти със средна и тежка клинична картина, а за последното денонощие са приети още 144 новозаразени.