Полфрийман с две много сериозни провинения като затворник, опитал се дори да избяга

0
154
министър
Данаил Кирилов

Австралийският убиец благодарил иронично на зам.-началника на затвора, който дал отрицателно становище по искането за предсрочно освобождаване

Като гражданин мога да кажа, че решението в настоящия момент по отношение на Полфрийман е необосновано. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов на брифинг във ведомството по повод предсрочното освобождаване на осъдения за убийство австралиец от Софийския апелативен съд.

„В такива случаи би следвало съдът да представи задълбочено своите мотиви. Смятам, че решаващият съд ще обясни вътрешното си убеждение за редуцирането на присъдата“, каза още той.

Министърът поясни, че предсрочното освобождаване на австралиеца е условно, което означава, че при нарушение на закона, той ще доизлежи присъдата си. „Нашето твърдение е, че в законово съобразения срок е имал дисциплинарно нарушение, което е пречка да се упражняват привилегии като намаляване на присъдата“, каза той.

Джок Полфрийман има 2 много сериозни провинения назад в миналото, едното от тях е опасно, а другото е било определено като опит за бягство. Това съобщи зам.-правосъдният министър проф. доктор Николай Проданов. Той не уточни кога е бил опитът за бягство и какъв е бил той. Само посочи, че е бил в началото на присъдата му, съобщи „24часа“. Само през миналото лято Полфрийман е имал 3 дисциплинарни наказания, едното е за разлепване на вулгарни стикери. Той ги е обжалвал в съда, едното е отменено, второто потвърдено, делото за отмяна на третото продължава. И трите обаче са заличени, тъй като са станали преди повече от година.

„Написал съм 7 страници отрицателно становище за пускането на Полфрийман, благодарностите му са иронични“, обясни пък Десислав Трайков, зам.-шеф на Софийския затвор защо Полфрийман му е благодарил в единствените си думи, които изрече като свободен човек. Той добави, че е депозирал оставката си заради твърдения на Румен Петков, когото дълбоко уважавал в миналото. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов ще реши дали да я приеме във вторник, когато има среща с Петков.