Правителството в Румъния падна

0
63
Виорика Дънчила

238 депутати гласуваха вот на недоверие на кабинета на Виорика Дънчила

Вотът на недоверие в четвъртък срещу правителство на социалдемократите начело с премиера Виорика Дънчила успя. С подкрепата на шест опозиционни партии, гласуването срещу кабинета мина на пленарно заседание на двете камари на румънския парламент. В подкрепа на вота на недоверие гласуваха 238 депутати. За да бъде свалено правителството от власт, вотът трябваше събере минимум 233 гласа.

По-рано днес Дънчила призова опозицията да остави правителството да си върши работата. „Останете в опозиция, където, за щастие, всички ваши заплахи и идеи остават само на фаза думи. На власт, драги колеги, бихте били истинско бедствие и заплаха за тази страна”, заяви Дънчила, обръщайки се към опозиционните партии, които нарече „съюз от аматьори”. „Напускам с чиста съвест, че съм изпълнила задължението си“, каза 55-годишната Дънчила след гласуването.

Преди вота на недоверие депутатът от опозицията Ралука Туркан осъди „политическото покровителство“ и „лъжите“ на Дънчила. „Това е последният ден, в който се обръщаме към нелегитимен министър-председател, който потъпка очакванията на румънците да се движат по-бързо към Европа“, каза Туркан.

Шест опозиционни партии обвиниха правителството на Дънчила в некомпетентност, недостатъчни инвестиции и слабо усвояване на еврофондовете. Предложението за вот на недоверие бе подписано от 237 народни представители, сред които и четирима от управляващата партия. Впоследствие и други изразиха готовност да гласуват срещу кабинета.

Сега дясноцентристкият президент Клаус Йоханис ще се консултира с партиите, преди да назначи нов министър-председател. „Това правителство трябва да си ходи. Ново правителство, което ще осигури подреден преход до следващите избори, ще бъде сформирано“, заяви късно в сряда Йоханис.

Новото правителство ще има деликатната задача да пренапише бюджета за 2020 г., усложнена от експлозията на публичните разходи през последните месеци, докато социалистите се бореха да останат на власт. Международният валутен фонд вече предупреди, че Румъния рискува да надхвърли тавана от три процента на бюджетния дефицит.