Правителството готви нова схема за подкрепа на бизнеса със 170 млн. лв.

0
22
правителството
Министерският съвет

Помощта ще е определен процент от оборота на затворените фирми

„Всички, които са затворени заради мерките, освен на тези 24 лева дневно ще могат да разчитат и на още една подкрепа, която сега подготвяме. Другата седмица ще е ясна. Тя ще е от поне 170 млн. лева. Това е подкрепа за бизнеса“, заяви на брифинг в Народното събрание вицепремиерът Томислав Дончев.

Кандидатстването ще е изцяло онлайн.

„Повече детайли ще имаме в понеделник. Нека всички предприемачи и собственици да знаят, че за периода, когато бизнесът им е затворен, те ще могат да разчитат на още помощ“, добави Дончев.

Става дума за помощ от държавата, която ще е определен процент от оборота на пострадалите бизнеси.

Социалният министър Деница Сачева съобщи, че още днес документите за кандидатстване за помощта от 24 лева на ден за служителите от затворените бизнеси ще бъдат качени в сайта на Агенцията по заетостта, а в понеделник може да започне и кандидатстването. Тези, които бяха затворени от 28 октомври, ще могат да получат своите пари до 12 декември, заяви Сачева.

„Ще направим всичко възможно колкото се може повече хора да получат средствата преди празниците“, обеща Сачева и каза, че ще се работи и по време на и между Коледа и Нова година, за да се подпомогнат гражданите.