Петков търси подкрепа и от опозицията за Северна Македония

0
130
Кирил Петков

Папата сравнил корупцията с шарка

Премиерът Кирил Петков реши да смени тона и рязко да се обърне към опозицията за помощ. Причината е желанието му да се отвори отново темата за вдигане на ветото върху РС Македония. Той дори предложи вариант, в който в съседната ни държава да бъде отворен офис към омбудсмана, за да следи за език на омразата, както и хора от българската общност в историческата комисия. Тези си намерения обаче Петков все още не е сподели с колегата си Димитър Ковачевски.

Срещата пък между двамата в Рим ще бъде, за да продължат диалога, който „много сили и от двете страни на границата се опитват да не се случи“.

„Много е важно да имаме общ подход по темата, не само управляващата коалиция да има консенсус, но и в голяма част от опозицията“, каза Петков и допълни, че никой не трябвало да взима самостоятелно решение.

За да отпадне ветото пък можело да се говори когато Министерството на външните работи представи прогрес по отношение на диалога, като Петков ще се радва това да е първо на КСНС, след това в парламента и да се стигне до широко съгласие.

Относно аудиенцията при папа Франциск, Петков е изключително доволен.

„Показа голяма симпатия към нас, дори останахме повече от определеното време“, похвали се Петков и допълни, че папата е дал подкрепата си на правителството за борбата срещу злото и корупцията – сравнил я с шарка.