Кой спаси моряците от „Царевна“ – „бензиностацията с ракети“, Кирил Петков или това бе единственият безопасен маршрут за тях

0
1181
Снимка: архив

„Благодарим на Русия и ДНР!“, пише потребител във фейсбук

Кой спаси българските моряци от „Царевна“ – Русия, Кирил Петков и военното разузнаване или това бе единственият безопасен маршрут за изтеглянето им.

Днес премиерът се похвали: „14 българи и 1 украинец вече са извън пристанището в Мариупол.  Критичните метри, които трябваше да изминат за излизане от кораба, вече са направени и са в безопасност. Предстои групата да се придвижи до Донецк, откъдето ще се завърне в България.  Другата част от екипажа – 3 българи и 2 украинци, включително капитана, са останали на кораба по свое желание.”

Петков не каза нищо за съдействие в операцията от страна на руските войски или сепаратистите от Донецката народна република, която не е призната от никоя държава в света освен от Русия.

Не така обаче смятат десетки потребители на фейсбук под новината за изтеглянето на моряците в профила на БТВ. Повечето от коментарите славословят Русия и руската армия, като авторите естествено забравят, че нашите сънародници се озоваха в тази ситуация „благодарение“ на войната, която започна Русия. Ако някой от тях бе погледнал картата на Украйна, щеше да види, че изтеглянето става на север към Донецк, където в момента не се водят бойни действия и това е единственият сигурен и безопасен маршрут.

„Да благодарим сърдечно на бензиностанцията с ракети!“, пише Дарина Димитрова, иронизирайки премиера Петков, който нарече така Русия преди време в Брюксел.

„Връщат се през Донецк, сиреч по коридор, осигурен от злите сепаратисти и руснаците!!!!“, пише друг потребител.

Според Камен Ковачев „лошите руснаци освободиха българските моряци, които добрите украинци държаха в плен“.

„Браво на руската армия, чест и почитание за вас момчета!, възкликва в захлас друг потребител.

И още бисери под статуса:

Iva Tercheva
Правителството трябва да благодари на Русия

Георги Стайков
Благодарим на Русия и ДНР!

Ivan Peev
Да, евакуацията я правят пак руснаците и ако нашите започнат да плюят по тях няма да е изобщо честно.

Сали Ферад
Благодарение на РУСКАТА АРМИЯ