Петков пред разследващия полицай – много загрижен, много притеснен. Показанията му без никаква стойност

0
1621
Кирил Петков Снимка: фейсбук

Публикува ги сайтът „Афера“

Сайтът „Афера“ публикува показанията на Кирил Петков по делото на Бойко Борисов.

„Брилянтни източници в ГДНП ни писаха, че са потресени от абсурда, в който са поставени. Срамуват се, че ги мислят за глупаци, че Бойко Рашков се изживява като съдник и нещо важно – оправдал е незаконната употреба на МВР в провала на акцията срещу Борисов, Горанов и Арнаудова, с „изтичане на информация“, пише сайтът.

„Правим това и за да се противопоставим на недопустимия натиск, който се прилага спрямо разследващите полицаи от политическото ръководство на МВР, а вече и от секретарката на Кирил Петков – Лена Бориславова, която диктува прессъобщения, от които после се срамуваме ние. От три дни цялата юридическа общност у нас ни се подиграва, че седим в кабинета на министър-председателя, за да даваме отчет за разследванията срещу неговия предшественик“, заявили източниците на „Афера“.

Разпитът на премиера започва в 12.55 часа. Ето какво казва Кирил Петков пред разследващия полицай:

От средата на месец декември 2021 г. заемам длъжността „министър-председател“ на Република България.

В тази връзка и по моя покана на 16 март 2022 г. имах среща с г-жа Лаура Кьовеши, Европейски прокурор, която среща се проведе в моя кабинет в сградата на Министерски съвет, гр. София, бул. Дондуков № 1. В хода на срещата разговаряхме с г-жа Кьовеши за казуса, свързан със информация, подадена от Васил Божков във връзка с неговите твърдения, че е изнудван от г-н Владислав Горанов, г-н Бойко Борисов и г-жа Севделина Арнаудова и че г-н Владислав Горанов е получавал средства в големи размери и чрез неупражняване на ефективен контрол от страна на Държавната комисия по хазарта, в резултат на което в държавния бюджет не са постъпили средства, надвишаващи половин милиард лева, както бях информиран от представения доклад на АДФИ № ДИД 1 СФ-15/ 25.06.2021 г.

Аз изразих загриженост за адекватната реакция от страна на българската прокуратура по този случай. Г-жа Кьовеши ме уведоми, че от страна на Европрокуратурата в кратки срокове ще бъдат предприети действия в обхвата на тяхната компетенция.

Допълнително във вчерашния ден получих доклад със задълбочен анализ от министерството на финансите върху дейността на Изпълнителната агенция „ОСЕС“ и Дирекция „Национален фонд“ при МФ относно систематични дефицити в управлението и контрола на средствата от еврофондове по време на когато г-н Горанов е бил министър на финансите. Моите притеснения са, че ако се окажат верни твърденията изнесени от г-н Божков и в медийното пространство и това води до предположението, че г-н Горанов е участвал в корупционни действия, то гореописаният доклад може да бъде индикативен, че има риск подобни действия да са били свързани и с нивото на контрол върху Дирекция „Национален фонд“ при МФ и ИА „ОСЕС“.

След вчерашното събития аз имам притеснение, че ако засегнатите лица се сдобият с информация за тези нови събития има риск те потенциално да повлияят на обективното разследване и да затруднят разкриването на обективната истина, чрез потенциално унищожаване или укриване на вещи и документи, както и потенциално оказване на влияние върху свидетели.

Информирах ръководството на Министерството на вътрешните работи незабавно с тези факти, за предприемане на необходимите мерки и действия в рамките на тяхната компетентност. От разговора с министъра на вътрешните работи разбрах, че вече има образувана преписка по случая в ГДНП.

Това е, което мога да кажа по случая. Протокола прочетох лично и удостоверявам с подписа си, че показанията ми са записани правилно.

Край на разпита 14 часа и 15 мин.