Нинова настоява Радев да каже ясно стои ли зад бъдеща партия на Кирил Петков

0
441
нинова
Корнелия Нинова

Този проект да не се прави с ресурса на държавата на гърба на други партии, призова лидерката на БСП

„Логично е президентът Радев да търси по-широка подкрепа от БСП. За нас е важен просто ясен отговор – стои ли зад тази партия или не. Нищо повече не искаме от това“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНТ, визирайки бъдещия политически проект на Кирил Петков.

„Всеки е свободен в една демократична държава да прави партия и да се състезава на избори. Важно е обаче състезанието да е честно и равнопоставено. А това за нас означава, първо, този проект да не се прави с ресурса на държавата и на служебното правителство. И, второ, такъв проект да не се прави на гърба и в структурите на други партии“ , допълни Нинова и подчерта, че „в БСП има чувство за самосъхранение – в такива моменти партията се втвърдява и се обединява“.

На въпрос какво ще прави партията, ако евентуалният проект на Петков започне да дърпа избиратели от редиците на БСП Нинова отговори лаконично: „ Ще видим, нека да дойде това време. Ще го решим.“

Лидерката на БСП заяви, че са направили всичко възможно, за да реализират третия мандат, но това не се е получило въпреки предложението от левицата за публични преговори с т. нар. партии на протеста.

Нинова заяви, че след срещата на Радев с ЦИК се очаква да стане ясна и датата на предсрочните парламентарни избори. От БСП смятат, че е удачно те да се проведат 2 в 1.

„Партиите на протеста, в опит да обяснят своето безсилие, веднага започнаха – ето я новата стара тройна коалиция – ДПС, ГЕРБ и БСП. Това не е политическа коалиция, нито е предварителна уговорка. Тук е важна целта – пенсионерите и увеличаване на пенсиите“, коментира Нинова това, че трите партии  „за“ допълнителната сума към пенсията до края на годината да бъде 120 лв.

На въпрос защо втори парламент не може да излъчи правителство Нинова заяви, че може би някои от партиите само са говорили за промяна, но делата им показват друго. По думите ѝ е щяло да се стигне до съставяне на кабинет с първия мандат, но тогава е започнал пазарлък за министерски кресла и размяна на тежки обиди.