„Революция“ инспирирана „отгоре“

Дали случайно първият "спонтанен" протест не дойде след президентската реч по повод 10 ноември ?

0
689
революция
"Масов" протест в София от двама души на 20 ноември. СНИМКА: Tribune.bg

Ще излязат ли сметките на кликата около Румен Радев ?

Стефан Ташев

Нали не очаквате, че ще разговаряме и ще обсъждаме четиригодишната програма на кабинета „Борисов 3“, която изведе хората на улицата. Това заяви вчера президентът Румен Радев. Поводът за поредното му неадекватно изявление бе предложението на премиера за среща с правителството, която държавният глава отказва. Защо ?

Какво по-нормално от това правителство и президент да дискутират програмата на легитимно избраното мнозинство в Народното събрание ? Или президентът смята, че парламентът е незаконен орган ? За какво друго да си говорят хората, които управляват държавата, освен за програми, законопроекти, стратегии на правителството за следващите години.

Може би за времето навън или пък за коледните празници ? Или за картини ? Изявленията на президента обаче не са дребно заяждане, а умишлено, натрапчиво бих казал, подстрекаване към „революция“ и „протести“. И това не е никак случайно.

За първи път в най-новата ни история се случва президентът да осъществява „революция отгоре“. По теорията, натрапвана ни от комунистическата идеология десетилетия като изобретение на Ленин, революционна ситуация има когато:

Има невъзможност на управляващата класа да запази в неизменен вид своето господство, т.е. това е ситуация, при която управляващата класа не може, а потиснатите класи не искат, да живеят постарому рязко изостряне на всички обичайни нужди и бедствия на угнетените (потиснатите) класи;

Значително повишаване активността на масите и тяхната готовност за самостоятелно революционно творчество.

Като субективно условие за създаване на революционна ситуация е способността на революционизираната класа към достатъчно силно масово действие, което да сломи старото правителство.

Президентът, като дългогодишен член на БКП, очевидно знае тези постулати на Ленин. И се опитва да ги използва. Като се прави на опозиционен лидер.

Никой не бива да се заблуждава защо Румен Радев говори така. Неговите опити да удари и свали кабинета подмолно са вече от една година.  Може би заради изплъзващата се от контрола му поръчка за нови военни самолети. Ето факти.

На 24 октомври 2017 г. пилотите от авиобазата „Граф Игнатиево“ отказаха да летят, тоест да изпълняват задълженията си. Стачката, без аналог в Българската армия, бе защото летците не били сигурни в техниката.

Там веднага отиде президентът Румен Радев. На секундата. Да припомним, че преди да стане шеф на ВВС Радев командваше авиобазата. „Бунтът“ на летците „случайно“ съвпадна с дебатите в парламента за покупката на нови изтребители за ВВС и опита на служебното правителство, назначено от президента, да форсира сделката с шведските самолети „Грипен“. Под давлението на Радев.

Интересно кой се опита да използва военни летци, по закон деполитизирани, за политическа кампания ?

На 11 юни тази година край авиобаза „Крумово“ се разби военен хеликоптер „МИ-17“, загинаха двама летци, а бордовият инженер бе ранен.

Президентът изтича веднага във ВМА при ранения инженер. Пред „случайно“ чакащите го навън журналисти Радев заяви: Лобизмът убива. Време е да се търси отговорност от онези политици, които преследвайки користни интереси, със своите решения, излагат на риск живота и здравето на военнослужещите. Без конкретни имена, без никакви доказателства.

Но право в целта, използвайки една трагедия за политически пиар. През есента Радев отвори нов фронт срещу кабинета отказвайки да подпише оставката на главния секретар на МВР Младен Маринов, номиниран за поста вътрешен министър. С много неясни мотиви и опити за внушения към Маринов без никакви доказателства. В началото на месеца нарече пред студенти държавата „блато“.

На 9 ноември президентът използва БНТ, за да държи яростна антиправителствена реч по повод годишнината от 10 ноември 1989 г.

На 11 ноември избухнаха първите „спонтанни“ протести в страната. И в това няма нищо случайно. „Масовите“ протести обаче угаснаха и станаха смешни. Затова президентът ги подклажда с опозиционни речи, правейки се на загрижен „за народа“. Това силно ми напомня за един филм „Човекът от народа“. А „народът“ му отвръща с искания за президентска република, мечта на бившия пилот, която той лансира отдавна.

Образът на „Човекът от народа Румен Радев“ се опитват да ни втълпят пиарите и менторите на държавния глава. Целта е една-създаване на негова партия. Затова са и „спонтанните протести“, най-активни в Хасковско, родният край на Румен Радев. Опитват се да ни убедят, че това ще е националният спасител, героят, който ще вдигне заплати, ще свали цените на бензина, ще премахне „системата“. Ще, ама друг път. Така в предизборната кампания червените шамани като Андрей Райчев обясняваха на „народа“ как Радев ще спре мигрантите по границата, защото бил генерал.

И друг път съм писал, че това вече е игран мач с Георги Първанов и неговият катастрофирал политически проект.

Дали Радев ще се вслуша в сирените, които го ласкаят като „Човекът от народа“ и „Спасителя“, за който мечтаят Райчевци остава да видим. Ще чакаме с нетърпение дали на кликата около президента, предимно военни, векерейци и хора свързани с РУМНО и ГРУ, ще им излязат сметките.