Президентът Плевнелиев: Иван Костов раздели дясното

0
56
президент
Росен Плевнелиев

Недопустимо е да подкрепиш този, който подкрепи Орешарски и Пеевски, казва той

Влиянието на Иван Костов в Демократична България (ДБ) е голямо. Няма нищо случайно, че Костов е посочен от Луканов в първото посткомунистическо правителство. Това са зависимости. Казвам, че е очевидна ролята, която Костов изпълнява дясното в България да бъде разделено, заяви президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) по Нова тв. Той все пак посочи, че Костов е постигнал добри неща за страната, но след 2001 г. ролята му е разделителна.

Плевнелиев подчерта отново, че е разочарован от поведението на ДБ. „За мен е повече от ясно, че ДБ играха мълчаливо, но заедно с Мая Манолова на втори тур“, категоричен бе той.

Според президента ДБ е недопустимо да подкрепи този, който е защитавал Пламен Орешарски, след като толкова са протестирали срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. По думите на Плевнелиев има опасност ДБ да се подведат по популизма.

„ДБ и ГЕРБ са в една европейска народна партия, да кажем, че те са брат и сестра. И се оказа, че ДБ води кампания, при която денонощно оплюваха ГЕРБ за всичко. Не казаха една добра новина за нищо – нито за интерконектора, за закупуването на Ф-16“, коментира още президентът.

Той посочи, че ДБ не са казали „една дума“ за Манолова, президента Радев или БСП, а е говорила само срещу ГЕРБ. Плевнелиев подчерта, че липсва лидерство в ДБ.

В същото време Росен Плевнелиев отхвърли твърденията, че баща му е от БКП. Той каза, че баща му е работил в отдел „Образование“, бил е литератор, с „когото се гордее“. Президентът напомни, че през 2021 г. предстоят парламентарни избори, които ще са ключови за България. Той ги определи като „решаваща битка“. В тази връзка той отрече и предположенията, че ще прави партия. „Нямам никакви задни мисли и не се връщам обратно в политиката. Говоря като активен гражданин, като човек, който остана в България. Изборите през 2021 са много важни“, заяви Плевнелиев.

Той коментира и изборът на нов главен прокурор. Според него правителството е допуснало грешка, че не е издигнало друг кандидат, за да има истинска битка.

На въпрос за състоянието на НАТО и коментара на френския президент Емануел Макрон, Плевнелиев бе категоричен, че НАТО е важна организация.