Борисов в Исперих: На 1 март се отварят ресторантите /видео/

0
50
Бойко Борисов Снимка и видео: фейсбук

До 28 февруари медиците ще си получат парите за първа линия и увеличението на заплатите. От утре всички ученици в малките населени места се връщат в клас, съобщи премиерът

Ресторантите ще бъдат отворени на 1 март. Това увери премиерът Бойко Борисов в Исперих, където посети болницата и бе посрещнат от директора й д-р Абдулах Заргар, който наскоро получи българско гражданство. Заедно с Борисов бяха здравният министър Костадин Ангелов и финансовият Кирил Ананиев.

„Благодаря за голямата работа, която вършите. До 28 февруари ще получите парите за първа линия и увеличението на заплатите“, каза премиерът и напомни, че правителството вече е отпуснало над 50 млн. за болниците, като над половин милион е за Исперих. Премиерът заяви, че за първи път финансират общински болници.

Oт вcички 56 болници – 26 болници cа cъc cмесено държавно и общинско участие, добави  проф. Ангелов.

Д-р Заргар поясни,че болницата в Исперих е подготвена – ако започне третата вълна на COVID-19, над 70% от леглата ще бъдат за ковид пациенти, сградата е санирана и добре оборудвана. Здравният министър поясни, че болниците в страната са подготвени.

Борисов на свой ред изтъкна, че и днес нивата на заболяемост са добри и България е на 26-о място в Европа, което се дължи както на усилията на лекарите, така и на противоепидемичните мерки.

От утре всички ученици в малките населени места се връщат в клас, съобщи Борисов. Премиерът заяви, че на 1 март се отварят задължително ресторантите. „Повече на тази тема няма да се говори. Дотогава трябва да е минала вълната. Така че 1 март. Днес има празник – едните Трифон Зарезан, други – влюбените. Така или иначе им липсват ресторантите, но 14 дни трябва да издържим“, каза той. Борисов да се разбере, че мерките продължават, за да не се стигнат нивата от ноември-декември.

„Огромни усилия се полагат“, каза премиерът. Той заяви, че на всеки Европейски съвет настоява да се въведе единен медицински протокол, защото всяка държава прилага различни мерки – едни искат тест, други не. Борисов благодари на медиите, че информират какво е положението в съседните държави и така хората могат да направят съпоставка колко са либерални нашите мерки и са затворени единствено ресторантите и нощните заведения. „Всеки си има своя бизнес и ние искаме да си го развива. Не е естествено държавата да плаща за нещо, което не работи. Затова колкото по-бързо ги отворим, толкова по-добре“, увери Борисов.

Д-р Заргар пък благодари за получаването на българско гражданство, като поясни, че за него това е чест и отговорност.

Кметът на Исперих Белгин Шукри се похвали, че са ремонтирани няколко улици в града благодарение на помощта от държавата, а последният ремонт е на 5 км от Околовръстното за 5,5 млн. лева. Отделно били дадени и пари за читалището. „Няма значение от коя партия е кметът. Тук кметът не е  наш“, каза Борисов, визирайки това, че правителството помага на общините независимо от коя парти е градоначалникът.  „Затова казахме, че в малките населени места хората трябва да се чувстват като в големите – детски градини и училища“, продължи Борисов, а кметът поясни, че в Исперих всички градини и училища са санирани.