Борисов: На две офшорни компании е дадена цялата енергетика на България. Чудовищна далавера и корупция за милиарди

0
252
Бойко Борисов

Готвят се да вземат 1 млрд. от външните пазари – не разбирате ли, че тези хора ви ограбват, посочи лидерът на ГЕРБ

От парламентарната трибуна Петков нарече меморандума за разбирателство писмо за намерение (с Gemcorp и IP3 Corporation – бел. ред). Всъщност това представляват офшорни компании, в които буквално е дадена цялата енергетика на България. Това заяви в централата на партията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от DarikNews.

По думите му това ще стане със съфинансиране на търговски дейности за разширяване на производството на енергия, транзита, интерконекторите, включително и собственост, която е общинска. „Това са ядрена енергия, централно отопление, маришкия басейн – на две офшорки. А защо са им тези офшорки? Защото там си крият парите. И много разследващи журналисти обичаха да търсят офшорки, но като намериха на Асен Василев, те станаха „добри“ офшорки“, коментира Борисов.

Бoрисов прочете част от меморандума, с който разполага парламентарната група на ГЕРБ-СДС, след като са поискали копие и документът не е засекретен. Според бившия премиер става дума за „чудовищна далавера и огромна корупция за милиарди“ и това представлява заробване на България.

„Готвят да вземат 1 млрд. от външните пазари – не разбирате ли, че тези хора ви ограбват? Социлогическите агенции започнаха да го разбират, ама до 2-3 месеца няма да има какво да се направи. Трябва сериозно затягане на коланите впоследствие. И Радев ще има водеща роля за национално съгласие да се измъкнем от катастрофата, в която сме. Ники Василев им каза – 9 млрд. за 9 дена къде отидоха? Това правителство са царе на това да разточителстват пари на фона на недоволно население заради инфлацията. Нямаме такъв аналог в историята“, завърши Борисов.

Бившият шеф на Агенцията на инвестициите Десислава Трифонова, която сега е депутат от ГЕРБ, също така изрази съмнения, че руските инвеститори зад Gemcorp са се изтеглили преди 3-4 години. Тя даде пример, че през 2019 г. компанията е подписала меморандум с руска банка на форума в Сочи, където е бил и руският президент Владимир Путин.

Според нея основната дейност на компанията дори не е в сектор енергетика.