ГЕРБ: Правителството вместо да говори и анализира, трябва да свърши малко работа

0
211
Томислав Дончев

Предупредихме, че заигравката с пенсиите ще доведе до тежки политически щети

Като ново правителство трябва да му се даде толеранс, но това правителство е инкарнация на служебното. Днес нашата цел не е да бъдем заядливи, а като конструктивна опозиция да бъдем полезни. Това заяви Томислав Дончев на извънреден брифинг на ГЕРБ.

Правителството се занимава с няколко неща – анализира, управленските решения трябва да се взимат след добър анализ и да говори, комуникацията е важна. Не е зле обаче тези 2 основни действия да се съчетаят с нещо друго – някаква работа.

В противен случай се оказваме в ситуация да ви назначат за шофьор и вие нежно галите волана без да отивате никъде, или да ви назначим за счетоводител и вие да крещите на целия офис колко сте добри, без да сте направили и една сметка“, даде за пример Дончев.

Днес първата ни препоръка към правителството е, че освен да говори и анализира, трябва да свърши малко работа.

На второ място смятаме, че наше задължение е да предпазим правителството от няколко грешки. Нека започнем с пенсиите, каза Дончев и даде думата на Сачева.

Тя коментира промените в социалната сфера и „митовете и легендите“ за пенсионната система. „Няколко месеца по-късно предупрежденията, които отправихме, имат своя смисъл. Непрекъснато получаваме сигнали от граждани, които са недоволни от своите пенсии, от хора, които се чувстват ограбени, ощетени и излъгани“, заяви тя.

Сачева направи сравнение между обещаните от служебния финансов министър Асен Василев пенсии и реалните такива при настоящия кабинет. „Ние предупредихме, че заигравката с пенсиите ще доведе до тежки политически щети. Пенсионерите са получили по-малко средства от тези през декември и „увеличението“ реално е под 12%. Затова бихме искали да направим пълно изслушване на министъра на труда и социалната политика, който да обясни каква е политиката за изчисляване на пенсиите и как точно ще бъдат компенсирани хората, които са получили намаляване на доходите през последните месеци“, заяви тя.

Тя припомни за индексациите на пенсиите, постигнати по времето на управлението на ГЕРБ и изтъкна, че в Кодекса за социално осигуряване е отбелязано изрично, че пенсията ще се осъвременява съгласно нормативната уредба, действаща до 21 декември 2021 г., т.е. отчитайки индексациите, направени през последните 10 години.

Двама министри от кабинета, заедно с премиера да започнат да анализират що е то лични данни, коментира от своя страна Десислава Атанасова. Тя даде за пример пресконференцията по повод БУЛСТАТ – лийкс. Тя цитира и какво точно са лични данни.

За информацията, която регистър БУЛСТАТ поддържа е ясно, че е предоставена доброволно. Но могат ли да идентифицират мен с трите ми имена, ЕГН, адрес. И всички думи, че нищо не се е случило и че 300 души не са с изтекли лични данни е абсолютна лъжа“ посочи Атанасова.

В този смисъл – хубаво е, че имаме министър на електронното управление. Хубаво е, че министър Йорданова осъзна за различни проблеми в подчинени й агенции. Но е добре да се обясни какво министър Йорданова и министър Божанов са анализирали относно теча на данни от регистъра БУЛСТАТ. В този смисъл питам – допуснато ли е изтичането на лични данни на над 300 000 българи? Вярно ли е, че Агенцията по вписванията не само ЕГН е допуснала да е видимо, но и настоящ адрес, мейли, без съгласието на упоменатите лица?“.

В срок от 72 часа всички субекти трябва да бъдат уведомени. Нито аз, нито Дончев, нито Тома Биков, нито Дани Каназирева сме били уведомени. Още едно нарушение, отбеляза Атанасова.