Премиерът посети изследователския център на „Хюндай“

0
17
Пред центъра на "Хюндай" Снимка: фейсбук

Посрещнаха го с плакат „Добре дошли“, написан на български с латински букви

Посетих Центъра за научноизследователска и развойна дейност на „Hyundai Motor Group“, който се намира в град Хуасонг. В него работят около 10 000 служители, които проектират и тестват бъдещи автомобилни технологии, написа във фейсбук днес премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Южна Корея.

Центърът е построен през 1993 г. върху площ от 3,47 милиона кв. м, рекултивирани от морето. Оборудван е с дизайнерски и инженерни центрове, както и трасета за шофиране и тестови съоръжения. Центърът се състои от различни райони, главно за проектиране и инженерство, съоръжения за изпитване на експлоатационни характеристики и задвижване и център за бъдещи автомобилни технологии.

Преди това той  положи венец пред главната мемориална кула на Националното гробище в Сеул. Премиерът Борисов изрази почитта си пред паметта на загиналите корейски граждани в движението за национална независимост в Корейската война и във Виетнамската война. В мемориалния комплекс са погребани останките на 165 000 души. На мемориалната кула са изписани имената на 104 000 войници, чиито тела никога не са били открити. Всяка година на 6 юни в Националното гробище в Сеул се провеждат възпоменателни служби.

Това е първа визита на български премиер в Южна Корея в историята на отношенията между двете страни и се осъществява в навечерието на 30-ата годишнина от тяхното установяване през 2020 г. в отговор на отправената покана от корейска страна. Борисов  ще проведе срещи на най-високо ниво с президента на Република Корея Мун Дже-ин и с премиера Ли Нак-йон. Разговорът на българския министър-председател с корейския му колега ще бъде продължение на срещата им през октомври 2017 година, когато премиерът Ли Нак-йон беше на посещение в България.