Пристигнаха първите 2400 дози от ваксината на „Модерна“

0
12

Желаещите да се ваксинират в домовете за възрастни хора са около 21%, съобщи здравният министър

Специализираният хладилен камион с контрол на температурата докара в София първата пратка от 2400 дози ваксини „Модерна“ с полицейски ескорт

Пред сградата на фирма „БулБио“ чакаха здравният министър проф. Костадин Ангелов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фармацевт Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов и директорът на „БулБио“.

Това е вторият разрешен препарат срещу коронавируса, от който България ще получи 500 000 ваксини. В един флакон се съдържат 10 дози, докато при „Пфайзер“ са 6. Ваксина на „Модерна“ също така не се разрежда с физиологичен разтвор за разлика от първата одобрена.

На 18 януари очакваме пратка от 35 000 дози от ваксината на „Пфайзер“. До края на януари се очаква регулаторът на ЕС да одобри и препарата на „АстраЗенека“.

Страната ни очаква близо 2 милиона дози вкасини от „Пфайзер“, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Ще има още едно количество от ваксината на „Модерна“ от 4000 дози и тогава ще бъдат разпределени по всички 6 области. Ваксината на „Модерна“ се съхранява при -20 градуса, това е основната разлика с ваксината за „Пфайзер“, която пък се съхранява при -70 градуса.

Първа фаза на ваксинирането ще приключи в края на месеца. След нея започва ваксинирането в домовете за възрастни и учители. В момента се уточнява как точно ще се извършва процесът на ваксиниране. Желаещите да се ваксинират в домовете за възрастни хора са около 21%, каза още здравният министър.