Министър Ангелов: Лъжа е, че ваксината крие рискове

0
21
Снимка: Pixabay

Учените работят по нея от 2003 г., твърди професорът

„Твърденията, че ваксината е направена много бързо и крие рискове за живота на хората са неверни“, категорично заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

Според него вирусът Covid-19 е втора версия на вируса SARS-CoV-1 от 2003 година и оттогава учените работят по ваксина, която да спира коронавирусите.

„Създаването на ваксините за този вирус не е стартирало през март тази година, когато започна тази инфекция. През 2003 година името на вируса беше SARS-CoV-1, през тази година името е SARS-CoV-2. Така че може да кажем, че това е втора версия на вируса от 2003 година. Така че фирмите от тогава работят по ваксина, която да атакува коронавирусите и твърденията, че тази ваксина е направена много бързо и тя ще крие рискове за живота и здравето на хората, са неверни, обясни Ангелов.

Гарантирано е, че България ще получи заявените количества ваксини, каза пък директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Присъединяването ни към споразумението между ЕК и производителите ни гарантира достъп до договорените количества. ЕК е договорила два милиарда. Това е с допълнителните количества. Така че за България има гаранция, че ще получи количествата, които е заявила“, категоричен бе той.

„По отношение на графика за доставка до този момент не сме получавали информация за забавяния. Очакваме и по-конкретни дати, на които ще бъдат извършени доставките, но както коментирахме вече, те са свързани с предстоящото издаване на разрешението за употреба“, добави Кирилов.