Прокурорите в писмо до Радев: Недопустимо е съдии да оказват натиск за избор на главен прокурор

0
299
полиция
Иван Гешев

Асоциацията на обвинителите е възмутена от политизирането на избора на Иван Гешев

Асоциацията на прокурорите отговори също с отворено писмо на атаките на Съюза на съдиите и натиска, който те опитаха да упражнят върху президента по повод избора на новия главен прокурор Иван Гешев.

След като първо 64 съдии, а после, по техни твърдения, 150 срещу 2210 в цялата страна, поискаха Румен Радев да не подписва указа за Гешев и да сезира Конституционния съд, сега прокурорите също се обърнаха към президента с писмо, в което се възмущават от политизирането на избора на обвинител номер едно и недопустимата намеса на съдиите в този процес.

„Считаме, че е недопустимо съдии да осъществяват натиск в процедурата за избор на главен прокурор и да се намесват в кадровата политика и самоуправлението на прокуратурата в цялост.

Заявяваме за пореден път принципната си позиция, че на свой ред представители на Прокуратурата на Република България не би следвало по какъвто и да е начин да се намесват в професионалния избор на съдиите при избор на административни ръководители на съдилищата, включително при избор на председател на Върховния касационен съд, респективно Върховния административен съд“, се посочва в писмото на прокурорите. От асоциацията на обвинителите припомнят, че не е имало по-прозрачна процедура по избора на главен прокурор, а по време на заседанието е било видно как всячески се правят опити да се протака и саботира изборът. Писмото на Асоциацията на прокурорите е адресирано освен до държавния глава и до ВСС и Инспектората на съдебния съвет