Проф. Асен Балтов: По-строги мерки, иначе няма да можем да лекуваме

0
31
Проф. Асен Балтов Снимка: NOVA

„Пирогов“ няма да затвори, категоричен е директорът на болницата

„За последните две денонощия общият брой на заразените с коронавирус лекари и персонал в „Пирогов“ е 61. Има и 60 пациенти, които са заразени в средата“, заяви пред bTV директорът на болницата проф. Асен Балтов.

От днес два от етажите ще бъдат отделени за новозаразените с COVID-19 – един за пациенти, а другият за лекари и персонал на болницата, които имат нужда от лечение.

По думите на Балтов това, което се е случило, е естественият път на един дифузен процес. Той напомни, че всички пациенти, които постъпват в болницата, се тестват за коронавирус. Понякога обаче са в период, в който тестът не дава положителен резултат, а вече са заразени, уточни професорът.

Той призова за по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. Иначе няма да можем да лекуваме никого, предупреди лекарят.

Три клиники в болницата не работят заради липса на персонал, вероятно ще се търсят млади специалисти, които да помагат извън ковид отделенията. Възможно е да намалим обема на работа, но в никакъв случай няма да спре дейността на болницата. Който може да бъде лекуван, ще бъде, заяви проф. Балтов.

Но когато не можем да функционираме изцяло в чиста среда, ще бъде рисково и за самите пациенти. За следващите два дни ще бъде важно да видим какви ще са щетите от заразени в Пирогов. Правилата се спазват, добави Балтов.

Никой не е застрахован. Всеки може да се зарази, някои от колегите са се заразили извън болницата, други в болницата, помежду си са го предали. Слава Богу хванато е рано. Всичко необходимо ще направим, за да не допуснем разпространението на вируса в болницата, каза още Балтов.