Проф. Асен Балтов: Рисковете не са по плажовете, а в нощните заведения

0
45
Проф. Асен Балтов Снимка: Марица

Все повече млади хора се заразяват с коронавирус, казва директорът на „Пирогов“

„Младите хора, които се юрнаха навсякъде, помислиха, че са недосегаеми. Много млади хора карат тежко вируса. Един от проблемите е, че когато ти си заразен с вируса, той много по-лесно попада в белите дробове. Когато си в дискотека, танцуваш, има физическо натоварване. Този момент е много важен, те се заразяват от околната си среда. Спатуризмът всеки знае, че може и без сауна. Един открит басейн със слънчева светлина на морето или планината на никого не е излишна“, това обясни пред БНТ директорът на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов.

Рисковете не са по плажовете, а в нощните заведения. Дисциплината е най-важна. Самоконтролът е по-важен. Ако сме на една маса и спазваме дистанция е едно, да е пълна масата, е друго, обясни той.

По думите му все повече млади хора се заразяват. „От мача не е сигурно колко заразени има, чака се 10-14 дни да се прояви. Тенденцията е за прием на по-млади пациенти вече“, допълни той.

Балтов обясни, че 60% от хората не вярвали, че вирусът е толкова заразен, а в началото всички са се страхували.

„По-лошият сценарий го очакваме, апелът да се подготвим за него не е спрял. В „Пирогов“ имаме готовност да поемаме натоварване като в най-тежките моменти, когато имаше по около 50 случая“, добави проф. Балтов.

„В „Пирогов“ има места, нещата са динамични. 29 в момента са на лечение. Това е за период около 20 дена. Изписването на пациенти става за 14-21 дена. Бавно става излекуването на тези пациенти“, добави шефът на болницата.

„Спешните медици винаги трябва да са готови, все едно пациентът е с COVID. Ако те трябва да се пазят, трябва на всеки адрес да са с предпазни средства. 12 часа с тези костюми в тази жега все едно си в аквариум, но те ти дават една сигурност. Апелирам колегите си да са екипирани“, каза проф. Балтов.