Проф. Асен Балтов: Реформата в спешна помощ е зациклила, може да връщаме пари на ЕС

0
119
Проф. Асен Балтов Снимка: Марица

HEMS означава 5 минути след кацане на хеликоптера пациентът да е вкаран в противошокова зала

Павлина Живкова, „Труд“
Един от водещите ни професори по ортопедия и травматология в момента може само да асистира на екипи, които оперират пациенти. Това ще продължи до края на август, когато изтича срокът за обжалване на съдебното решение на СГС от ръководството на „Пирогов“. Причина за положението, в което се намира проф. Балтов, е инатът на Стойчо Кацаров, който нито ден не е работил като лекар, но президентът му даде власт, назначавайки го за служебен министър. За уволнението, за състоянието на най-голямата ни спешна болница „Пирогов“ и за реформата в спешна помощ, разговаряме с проф. Балтов.

 

– Професор Балтов, върнахте ли се вече в „Пирогов“ след решението на съда?

– Все още не съм се върнал окончателно, т. е. не съм се върнал на щат. Работя за момента само на граждански договор. Очаквам да минат 30 дни от връчването на решението на съда на ръководството на „Пирогов“, след което ще трябва да бъда възстановен по трудов договор.

– Какво е решението на съда по отношение на дисциплинарното ви уволнение с мотива на проф. Поромански „аз не мога да работя с този човек“?

– В решението пише, че дисциплинарното уволнение е неправомерно и затова съдът ме възстановява. Ето защо човек трябва да вярва в правораздавателните органи, които добре си свършиха работата.

– Поромански ще възстанови ли заплатите ви за времето на неправомерно уволнение?

– Той няма какво да възстановява, защото аз не съм имал иск за материално обезщетение. Искал съм само да възтържествува истината, че не съм ощетил болницата по никакъв начин. По-скоро ще заведа лични искове срещу Стойчо Кацаров и Иван Поромански. Не трябва болницата да стада заради техни решения, това не е редно.

– Как заварихте болницата след година отсъствие от нея?

– За съжаление, някои неща, които бях оставил като готови проекти и силно се надявах за една година да бъдат реализирани, дори не са започнати. Ще дам пример с цялостния вътрешен ремонт на шестетажната сградата на урологията. Имаше отпуснати средства от правителството на Борисов. Пари бяха осигурени и за подмяната на три асансьора, но нищо не започнато. Едва сега, доколкото разбирам имало намерения да се прави нещо по въпроса. Имало подготовка за строителство. А аз бях подписал договор за ремонт. За съжаление, строителят, с когото договорът бе сключен за около 4, 2 млн. лв. с ДДС едва ли при настоящите цени ще успее да извърши ремонта за тази сума. Това е в ущърб на болницата, която ще трябва да търси допълнително финансиране с около 40% над тази сума.

– Защо не се е случил ремонтът, какво е обяснението?

– Лично аз нямам обяснение. През цялото време се е говорило, че този договорът за този ремонт е сключен от Балтов и затова няма да бъде направено нищо.

– Вие сериозно твърдите това?

– Абсолютно сериозно. Може да проверите.

– Как ви посрещнаха колегите ви в „Пирогов“ след връщането ви?

– Повечето ме посрещнаха радушно. Те знаят, че ще се върна като редови травматолог-ортопед, с готовност да помогна на болницата във всяко едно отношение, най-вече в лечебната част, а защо не и в научната и в обучителната част на нашите специализанти.

– Има ли пациенти, които чакат да им решите проблем?

– Да, има, но аз съм на граждански договор, който не позволява да извършвам оперативни интервенции. Едва след като бъда възстановен на щатна длъжност, ще мога да работя пълноценно. В момента мога да извършвам консултантска дейност – позволено ми е да насочвам пациенти за лечение и съответно да предлагам какво да бъде то. По-скоро мога да участвам в екип като асистент, но не и като оператор.

И това е един от големите ми проблеми. Той съществуваше и през цялото време, докато бях депутат, защото се оказа, че народните представители, които са лекари, не могат да извършват оперативни интервенции, независимо че са на изборна длъжност. Това е ограничение, наложено от договора между НЗОК и лекарския съюз. И когато един хирург четири години по време на мандата не практикува, той на практика се дисквалифицира.

– Това означава ли, че сте приключили с политическата си кариера?

– Нищо не мога да кажа все още, но медицината е на първо място в живота на всеки един лекар. Надявам се да имам възможност да практикувам.

– Да се върнем към темата „Пирогов“. Отпаднаха ли обвиненията към вас като шеф на болницата за надписани пациенти?

– Това дело все още няма развитие. Зная, че НЗОК има иск срещу „Пирогов“ за над 1 млн. лв. зная, че се търсиха специалисти, които да дадат експертиза и че много колеги си направиха отводи. Няма идея докъде е стигнало делото. Що се отнася до това, дали аз лично съм нанесъл тази вреда на болницата, категорично мога да кажа, че по никакъв начин не съм навредил на болницата. Обвинението беше съшито с бели конци. По това време заради ковид пандемията имахме лимити, свързани с оборота, който прави лечебното заведение. Този лимит беше до 85% от предварително зададени цифри от НЗОК. Няма месец, в който „Пирогов“ да беше достигнал този лимит, независимо, че се говори за „надписани“ пациенти. Ние не успяхме да достигнем тези лимити, за да се каже: „Ето той нарочно е приемал, или надписвал пациенти, за да може да му даде касата повече пари“.

– Казвате, че обвинението срещу вас е направено по някаква стъкмистика. Така ли е?

– Излиза, че ако НЗОК докаже, че сме приемали неправилно пациенти и се опита да си вземе парите, за които претендира, след това болницата трябва да заведе иск, че не са ни дадени до 85%, които са се полагали по това време на „Пирогов“. Обвинението беше продукт на една политическа акция на служебния министър Стойчо Кацаров, проведена от шефа на НЗОК Петко Салчев. Да уволниш някого с твърдението, че е свършил нещо нередно, а вече повече от година да не са открити доказателства, говори, че уволнението е преднамерено.

– В здравното министерство отново връщат екипа на Стойчо Кацаров, но без него. Означава ли това, че са се справили добре по време на предишните две служебни правителства?

– Ако гледаме какво направиха по време на пандемията… По-време на миналогодишните служебни правителства има най-много починали от ковид. Така че не зная какво наричат добро справяне. Тогава ги критикувахме много, че направиха пандемичен план, който не отговаряше на нуждите на болниците. Видяхме и провалът на ваксинационната кампания. Видяхме и непрозрачните обществени поръчки за щадящи антигенни тестове за учениците. Силно се надявам това да не се случи и сега. В момента никой не говори за ваксинационна кампания, а хората с хронични заболявания, тези над 60 г. и работещите в болниците вече би следвало да си поставят втора бустерна доза.

– Каква е равносметката от седеммесечното управление на четворната коалиция в здравеопазването?

– Трагична е – направиха повече поразии, отколкото да допренесат с нещо за здравеопазването. Те говорят, че са вдигнали заплатите на всички работещи в сектора. Направиха това чрез административен натиск. В повечето лечебни заведения оборотът, който се прави от клинични пътеки – от кешови плащания, е абсолютно недостатъчен за да бъдат постигнати обещаните основни възнаграждения. Ежемесечно тези лечебни заведения влизат в дефицит. Т. е. искаме да вдигаме заплатите на всички работещи в сектора, прилагайки административни мерки, с които задължаваме директорите на болници да направят нови колективни трудови договори. От друга страна пък здравната каса казва, че ако директорите не направят нови колективни трудови договори няма да даде новата цена на клиничните пътеки – с 25% нагоре, а ще ги свали на 15%. Това доведе до едно изключително неприятно усещане у хората. Едва ли има директор, който да не иска да вдигне заплатите в лечебното си заведение. Той обаче сега ще бъде обвиняван от министерството на здравеопазването, че води до дефицит в болницата си, т. е. че не се справя добре мениджърски с финансовите потоци. Това ще доведе до големи проблеми, както в държавните болници, така и в по-малките областни и общински болници. И повечето от директорите го заявиха, защото дефицитите растат и няма как да бъде покрит фонд работна заплата, който взема повече от 80% от месечния оборот на лечебните заведения. Останалите 20% въобще не стигат за купуване на медикаменти, на консумативи, поддръжка и режийни, които непрекъснато растат.

– Възможно ли е това да доведе до фалити и до закриване на болници?

– Възможно е, разбира се. Но по-възможно е предислоциране към лечебни заведения, където са успели да достигнат параметрите на увеличение на заплатите. Това ще доведе до сериозен дисбаланс в здравната система.

– Докъде стигна проектът за реформи в спешната помощ?

– Проектът за реформа в спешната помощ в момента е зациклил, защото цените на строително-ремонтните дейности, които трябва да се извършват, както в големи болници, така и в малките са много по-ниски, спрямо сегашните. Инфлацията е изключително висока, някои от строителните материали са поскъпнали с над 100%. Не е актуално вече и остойностяването на труда при тези ремонти и отпуснатите средства са абсолютно недостатъчни вече за извършването на тези ремонти. В „Пирогов“, например се очаква вече пет години започването на този ремонт. За съжаление, фирмата която трябваше да го извърши каза, че на тези стойности тя не може да работи. Трябва или да се инвестира поръчката, което едва ли е възможно защото това е европейско финансиране. По-скоро трябва да се търси съфинансиране, за да се изпълнят ремонтните дейности. В противен случай ще се наложи в края на 2023 г. да се върнат изключително голяма сума пари (бюджетът на проекта е близо 164 млн. лв.). Срокът на проекта изтича на 24 декември 2023 г. Има над 300 обекта, които трябва в които трябва да се извършат строително-ремонтни дейности. Мисля, че няма започнат нито един обект към момента. Това означава, че едва ли ще успеят до края на идната година.

– Вие повдигали ли сте този въпрос?

– Повдигнахме въпроса и министър Асена Сербезова ни увери, че предстои актуализация на цените, но такава не се случи. Тя едва ли ще се случи и по време на служебното правителство, т. е. ще остане изключително кратък срок ако дойде ново правителство след изборите в края на 2022 г.

– Ще стане ли по-ефективна спешната помощ с шестте медицински хеликоптера, за които вече има обявена обществена поръчка?

– Това в никакъв случай не означава, че ще имаме HEMS – система за въздушна медицинска помощ. Защото за HEMS, освен хеликоптери трябва да има и хора, които да обслужват тези хеликоптери, трябва да има и персонал, който да облита с тези хеликоптери, трябва да има и персонал, който да е обучен как да извършва медицинската дейност. Медицинският екип трябва да е много добре обучен какво се прави, когато си в хеликоптер, как се манипулира един пациент, така че аз лично съм малко песимистично настроен, че обществената поръчка сама по себе си ще даде ефект. Освен това тази поръчки е орязана и се купуват хеликоптери, които няма да имат възможност за нощни полети, няма да имат възможност за летене при по-тежки метеорологични условия, т. е. те ще бъдат силно ограничени в диапазона и времето за обслужване на тежки пациенти. Един качествен хеликоптер едва ли струва 20 млн. лв. защото оборудването, което трябва да бъде вложено в него ще качи значително цената му. На площадките за кацане на хеликоптерите трябва да чакат обучени екипи. За тежките пациенти е необходима страхотна логистика както при излитане, така и при кацане.

– Колко от болниците в София имат хеликоптерни площадки?

– Има в „Света Анна“, в недовършения корпус на „Света Екатерина“ и има заложено място за такава площадка в университетска болница „Лозенец“. Представете си един тежък пациент, ако трябва да бъде закаран в някоя от другите болници… Това означава след кацането на хеликоптера пациентът да се транспортира. Правили сме го, имало е през годините пациенти, които са превозвани с хеликоптери, които кацаха на военното летище във Враждебна или на софийското летище и логистиката по транспортиране до болница е отнемала между 30 и 40 минути. Този вид транспорт не е хеликоптерната спешна помощ. HEMS означава буквално 5 минути след кацането на хеликоптера, пациентът да бъде вкаран в противошокова зала. Смятам, че с обществената поръчка за шестте хеликоптера се избърза много. Правителството „Петков“ сякаш искаше да покаже, че ето вижте, ние сме записали в програмата си, че ще има HEMS и го правим. Логистиката за истинска въздушна помощ обаче не е направена. А за изграждането на екипите ще са необходими между 3 и 5 години. Защото трябва време за обучение и за развитие на центровете.

– – –
Проф. Асен Балтов е роден на 19 септември 1966 г. в София. Завършил е Медицинския университет през 1994 г. От 2006 до 2013 г. е част от екипа на ВМА като ординатор в катедра “Ортопедична травматология и реконструктивна хирургия”. Между 2013 и 2017 г., е шеф на Първа травматологична клиника в спешната болница. През 2017 г. Балтов оглави “Пирогов”, а през 2021 г. служебният министър Стойчо Кацаров го свали от поста, а малко по-късно бе уволнен от болницата. След уволнението му Балтов получи покана от ГЕРБ за участие в кандидатдепутатска листа на партията и влезе като депутат в 47-ото НС. В първия ден на август, т. г. СГС отмени уволнението на Балтов.