Проф. Балтов: В „Пирогов“ има много млади хора с ковид-19

0
66
Болница "Пирогов"

Потърсили са късно помощ

В „Пирогов“ са приети много млади хора с коронавирус, които късно са потърсили лекарска помощ и много от тях са в недобро състояние. С увеличаването на броя на заразените се е увеличил и броят на починалите. Това се дължи на късно лечение или на много бързото развитие на болестта, каза пред bTV проф. Асен Балтов, директор на болницата.

Той е категоричен, че пациенти не са връщани, има създадена организация. Според него фургоните, поставени пред много болници в страната, извършват успешен триаж и намаляват натиска върху здравните заведения.

Когато в „Пирогов“ се докара пациент от Бърза помощ, той се насочва веднага към съответната клиника, ако не е от центъра за спешна помощ, отива във фургона. Според резултатите от направените изследвания и клиниката болният се насочва за лечение вкъщи или се приема в болница.

Проф. Балтов съобщи, че в неделя през фургона са преминали 220 души.

Според него трябва да има отделения за лечение на ковидинфекцията в специализираните болници – онкоболните с ковид трябва да се лекуват в ковидотделения в онкоболница. Когато се спазват определени мерки, максимално се ограничава заразата. Медиците са заразяват във външна среда, а не в ковидотделенията. В „Пирогов“ от 450 души само 7 са заразени, каза проф. Балтов.

„Надявам се да сме доближили пика на заразата. Маските са най-голям враг на заразата и разпространението й. Аз работя с маска 25 г. – тя не ми е отнела свободата. Трислойната маска не пропуска аерозола. Носейки маски, намаляваме натоварването на вируса, малка доза приемаме. Вече 8 месеца си говорим за тези маски – а те предпазват, лекарите правим всичко по силите си, молим хората да спазват мерките“, допълни проф. Балтов.

Според него не трябва да има противопоставяне – в момента нацията трябва да е единна. Всеки хубав нов път и магистрала е предимство дори и за болните – пациент от провинцията може да влезе в „златния час“ и да бъде спасен.

Бързите антигенни тестове в момента са безплатни. PCR и антигенните тестове трябва да бъдат приравнени първо в ЕС, после и у нас, каза още шефът на болницата.