Доц. Кунчев: От края на другата седмица се очакват случаи на COVID-19, предадени в училищата

0
61
Ангел Кунчев Снимка: МС

Системата е подготвена за по-голяма заболеваемост от тази, която наблюдаваме у нас в момента, каза главният държавен здравен инспектор

„Изненадан съм от изключително отговорното отношение на цялата образователна система към заразата COVID-19. Не съм очаквал, че тези хора, за толкова кратко време ще успеят да създадат такава организация”. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на дискусия на тема „COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“.

„Каквото се случва в обществото, това ще се случва и в училище. От края на другата седмица вече се очаква да има случаи, предадени в училищата“, каза още той.

Системата е подготвена за по-голяма заболеваемост от тази, която наблюдаваме у нас в момента, заяви д-р Кунчев.

„Притеснява ме голямата смъртност. На трето място сме след Румъния. Процентът на засегнатия медицински персонал също е притеснителен. 1000 лекари, които извеждаме от системата за поне 14 дни, е сериозен удар по нея”, посочи Кунчев.

„След платото през август успяхме да постигнем няколко седмици постепенно намаляване на случаите. Имайки предвид досегашната динамика, можем да кажем, че нищо не можем да кажем. Нищо не е ясно. Дали вълната от Германия и Португалия ще дойде при нас, или ние сме им я предали, също не е ясно“, коментира още главният държавен здравен инспектор.

Той подчерта, че нито една от прогнозите за развитието на пандемията до момента не се е сбъднала, включително тези на институции като Световната здравна организация, Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, Американския център за контрол на заболяванията в Атланта. „Това е причината в последните 5-6 месеца здравните власти у нас да не правят прогнози“, подчерта доц. Кунчев.