Проф. Генчо Начев: Готвим се за най-лошото, някои болници ще станат изцяло ковид

0
88
Проф. Генчо Начев

Има стремглаво повишение на болните пациенти, заяви директорът на болница „Св. Екатерина“

„Ние се готвим за най-лошото. Ще се наложи някои болници изцяло да станат COVID болници. Има стремглаво повишение на болните пациенти. Смъртността расте. Много бързо стигнахме нивата от октомври, защото явно вирусът става по-вирулентен.“ Това каза в ефира на bTV проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина“.

Той сподели, че подкрепя затягането на мерките и смята, че ограниченията изобщо не е трябвало да падат.

Проф. Начев изтъкна, че Спешната помощ в София е на предела. 25 екипа за София не стигат и ги увеличават на 30-35.

„Всичко може да се плати, но хората имат някаква граница на издържливост, не знам докъде хората в Спешната помощ могат да издържат“, предупреди специалистът и добави, че легловата база е заета над 75%.

Той коментира, че затягането на мерките, което се готви в София, е най-сигурният начин, с който можем да спрем разпространението на вируса. Въпреки че трябва да има баланас между икономически и медицински мерки, животът на хората остава приоритет, подчерта още проф. Начев.

„Цифрите като говорят, всички мълчим. Не знам защо хората са уморени. Да, има нещо, което ограничава свободата, но никой от нас не е останал гол и бос и гладен“, коментира той. Напомни и, че децата стават рискова група.

„Ще излезем от тази затегната примка, когато ваксинирани и боледували надвишим 70%“, заяви проф. Начев. И добави, че не е доказана връзка между тромбообразуването и ваксината на АстраЗенека.