Проф. Кантарджиев добави още едно „д“: Пийте по 4 капки витамин Д на ден

0
245
Проф. Тодор Кантарджиев. СНИМКА: МС

PCR тестът се прави най-рано на четвъртия ден след контакт със заразен, казва професорът

PCR тестът трябва да се прави най-рано на четвъртия ден след установяване на контакт на заразен, а не по-рано, тъй като резултатът винаги би бил отрицателен. Това обяви проф. Тодор Кантардижев на брифинг в Министерството на здравеопазването. Той направи аналогия с тестовете за бременност, които няма как да дадат положителен резултат още на следващия ден.

„Трябва хладнокръвно, без паника и преекспониране да се упражняват нещата, които са валидни за грипа и вирусните инфекции, но не трябва да се създава паника“, призова той, цитиран от DarikNews.

Кантарджиев добави още едно „Д“ към трите „Д-та“ от пролетта – дисциплината за маските, дистанцията, дезинфекция, а сега в есенно-зимния сезон е необходимо да се добави и още едно „Д“: витамин Д. Той апелира обаче да не се взимат високи дози, защото биха били опасни. „Взема се 10-15 дни и след това се прекъсва за седмица“. По думите му 4 капки е нормалната доза на възрастен, а по една-две е за детето в зависимост от неговата възраст.

Според проф. Кантарджиев маските не спасяват на 100%, но намаляват значително рискът от заразяване.

„Това, което ще спаси системата, са антигенните тестове“, разясни проф. Кантарджиев по отношение на най-новите и бързи тестове, които се предлагат у нас. „Взима се проба дълбоко от носоглътката. Антигенните тестове са най-добри за училища, детски градини, приемни отделения на болници, деца, с температура, за личните лекари и задължително в спешната помощ“, коментира той.