Първите 125 хил. дози ваксина срещу ковид-19 пристигат у нас около Нова година

0
89
Костадин Ангелов

Първо ще бъдат ваксинирани медиците, възрастните хора в социалните домове и учителите

Първите дози ваксина срещу коронавируса се очакват в България в края на годината или в началото на новата. Това съобщава здравният министър Костадин Ангелов по време на работно съвещание на правителството под ръководството на премиера Бойко Борисов.

Ангелов допълва, че става дума за 125 хил. дози на компанията „Пфайзер“, с които ще бъдат ваксинирани първо медиците, възрастните хора в социални домове и учителите. Министърът подчерта за пореден път, че ваксината ще е безплатна и доброволна.

Ангелов каза, че съвместно с ръководената от главния здравен инспектор Ангел Кунчев структура усилено се работи по план за ваксиниране и се подготвя логистиката за получаването на ваксината, която се нуждае от специални условия за съхранение, съобщава „Дневник“.

Междувременно здравният министър отчете и спад на заболеваемостта. Над 12 хил. души са излекувани от COVID-19 само за миналата седмица, а София излиза от областите с най-висока заболеваемост от 1000 случая на 100 хил., като в тази група остават само две области – Габрово и Кюстендил. „Така че сме малко обнадеждени по отношение на натиска, който очакваме върху здравната система, тъй като той бе доста сериозен в София“. Ангелов бе категоричен, че в национален план няма недостиг на лични предпазни средства и дезинфектанти, а медикаментът ремдесивир е вече с регулирани доставки и е осигурен за всички български пациенти.