Работодателите ще продължат да изплащат първите 3 дни болничен

0
13
Деница Сачева Снимка: Дневник

Минималната работна заплата ще се определя по браншове

Минималната работна заплата ще е различна за всеки бранш и ще се договаря по професии още от 2021 година. Тогава ще отпадне и определянето от държавата на минималните нива на осигуряване за браншовете, се казва в подписаното между държавата, работодателите и синдикатите национално тристранно споразумение.

На пресконференцията в МС социалният министър Деница Сачева посочи двата най-големи компромиса при преговорите.

Първите три дни болничен продължават да се плащат от работодателите. Не е прието предложението на синдикатите да се връща част от доходния данък на най-бедните семейства в края на годината.

Целта на споразумението е да се посрещнат с общи усилия съвременните предизвикателства, каза вицепремиерът Мариана Николова и допълни, че то съдържа пет раздела, свързани с бизнессреда и икономика, енергетика, социална защита, зелената сделка, демография, образование, трудова миграция.

Заложените цели са производителност на труда, БВП и компенсация за социална защита 60% от съответната в ЕС, както и разходи за социална защита 20% от БВП.

В сектор „Енергетика“ е заложена пълна либерализация на пазара на електрическа енергия – първо на едро, после на дребно. Срокът за това е между 3-5 години, информира енергийният министър Теменужка Петкова.

От синдикатите заявиха, че това е трудно постигнато споразумение и то се предлага за изпълнение, независимо кое правителство ще управлява по-нататък.

Споразумението бе определено като историческо постижение от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

„Стигнахме до извода, че трябва да бъдем модерни работодатели и синдикати, да има един добър социален диалог, разбрахме се да заровим томахавките“, заяви Домусчиев. „Успяхме да постигнем ксонсенсус по много теми, направихме компромиси за много неща – нещо, което нямам спомен да е правено в България“, заяви предприемачът. Кирил Домусчиев обясни, че всички мерки, за които са се разбрали участниците в тристранното социално партньорство, ще бъдат изпълнявани през следващите 6-8 месеца. Те ще се реализират като законодателни промени, както и като реформи.

„Това споразумение е със статут на национални приоритети – това са работниците, това са работодателите, това е правителството. Бизнес, икономика, социална защита, зелената сделка, енергетика, образование, демография, един голям комплекс от мерки“, обобщи министърът на икономиката Емил Караниколов.

„И синдикатите, и работодателите направиха поне по един компромис – някои от тях сериозни“, разкри още Караниколов.