Радев се обяви за жертва на „активно мероприятие“, не каза знаел ли е, че е контактен на заразен преди пътуването

0
742
Румен Радев Снимка: архив

Президентът бе без маска на летището

Румен Радев показа отрицателен тест за Covid-19 и се обяви за жертва на активно мероприятие при завръщането си от Талин на летището в София. Президентът бе без маска.

Делегацията на държавния глава се върна предсрочно от посещение в Естония, след като стана ясно, че Радев е контактувал с COVID-19 позитивен. Според здравния министър контактният на Радев е новият началник на Военновъздушните сили ген. Димитър Петров. Последното публично събитие на ген. Петров и президента Радев беше в петък на празника на ВВС.

„Искам да благодаря на моите доброжелатели в България, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви, побързаха да представят своята версия за контакт с Covid-19. Това е пример за активно мероприятие и противно на спекулациите нито аз, нито някой от моята делегация, нито пък журналистите, които ни придружаваха, са били поставени под карантина в Естония“, заяви Радев.

Президентът показа и отрицателния си тест за коронавирус. Тестът е направен в Естония. Според здравния министър Радев е знаел още в неделя, че е контактувал със заразен. Президентът не каза нищо по този въпрос. Военният министър Красимир Каракачанов се е самоизолирал още в неделя, а президентът отпътува в понеделник за Естония.