ДПС развалиха кефа на Радев

1
1978
Снимка: архив

Карадайъ го обвини в лицемерие и различен аршин за разбиране на конституцията по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков

„Страната е изправена пред множество кризи, като е факт и политическата криза. Освен това се очертават и още допълнителни кризи, които се предизвикват от поведението на различни фактори в политическите процеси в страната. Нашата позиция още на изборите за 45-то Народно събрание ние заявихме, че българските граждани са заявили промяна. Още тогава казахме, че имаме нужда от сигурност и заявихме безусловна продкрепа на новите партии в парламента, за да има редовен кабинет“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите при Румен Радев, цитиран от „Трибюн“.

От Движението за права и свободи бяха абсолютно категорични, че страната ни има нужда от редовен кабинет, като техните аргументи вероятно ще бъдат различни от тези на президента.

Радев не пропусна да припомни на ДПС, че са напуснали консултативния съвет и заяви, че споделя тяхното виждане за предстоящите кризи, но думите им са щели да бъдат по-категорични, ако са останали на КСНС и са чули докладите на министрите.

Карадайъ припомни, че са напуснали, защото са се обсъждали теми, които не са били в дневния ред и се е говорело единствено за актуализация на бюджета, а темата е била евентуалната нова вълна от коронавирус.

„Докато аз присъствах на заседанието, се обсъждаше единствено актуализацията на бюджета, а доколкото си спомням темата беше мерки за справяне с евентуална следваща вълна от ковид-19. По време на заседанието, когато се представяше доклад от министър, помолих малко повече да ползва думата ковид-19, защото нито веднъж не я ползваше, а само се говореше какво би се случило, ако не се направят промени в бюджета“, разкри лидерът на ДПС. Той подчерта, че актуализацията на бюджета ще се разглежда в Народното събрание, където му е мястото.

Карадайъ разкри още, че е задавал и въпрос към Кирил Петков по повод двойното му гражданство, а Румен Радев не му е дал да отговори.

„Аз не мисля, че е удачно точно вие да повдигате тази тема, защото въпросът за гражданството според мен означава не само да имаш паспорт, а да носиш България в сърцето си. Когато избухна този скандал аз се срещнах с него и го попитах коя е неговата родина майка – България или Канада и получих еднозначен отговор – България. Коя е вашата родина майка, г-н Карадайъ?“, заяви на свой ред Румен Радев, което видимо ядоса представителите на ДПС.

„Моята родина е България. За всички тези 51 години, които имам, са абсолютно и категорично доказателство за това“, отвърна лидерът на ДПС.

Радев обаче реши да продължи с язвителния тон и репликира: „Аз понеже чух друго извявление пред чужди власти преди няколко месеца и се надявам да сте прав.“

„Лицемерието е основен инструмент в политиката. Различния аршин за разбирането на конституцията е факт в момента, защото една част от българските граждани са закрепени и защитени в конституцията, а има закони, които им ограничават правата. От друга страна, когато конституцията забранява определени действия, защото става въпрос за други хора – какво толкова. Какъв е проблемът да се изясни един скандал, защото нарушаването на конституцията е един от основните проблеми и може би е най-голямата криза и огромна пропаст“, заяви лидерът на ДПС в отговор на Радев.

Йордан Цонев също не остана безучастен и обяви, че всеки човек и етнос, който не живее на територията на страната, има родина и се нарича прародина. „Съжалявам, че тази лекция се чете точно пред президента. И да питаме тази част от обществото коя е тяхната родина, защото те имаха избор и останаха, защото Кирил Петков не го е доказал. В конституцията пише ясно, че човек с двойно гражданство не може да е депутат и министър. Не позволихме на Пирински да се кандидатира за вашия пост, Жорж Ганчев за депутат и в редица други случаи, в които казусът е идентичен. Конституцията има ясни норми, нормално е и вие да не сте разбрали, но този човек трябваше да изчака и да се реши казусът“, обяви Цонев.