Проф. Герджиков: Радев недопустимо използва президентската институция, за да закрие предизборната си кампания

0
230
Проф. Анастас Герджиков.

Започваме да виждаме плашещо сливане между личността Румен Радев и държавата

В последния ден на кампанията, Румен Радев си позволи да използва високата трибуна на президентската институция, за да закрие собствената си предизборна кампания. Недопустима е подобна политическа злоупотреба с една от най-важните институции в страната за предизборни цели“, коментира кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков по повод обръщението към народа, което отправи Радев от Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Не изборите през април и юли оставиха страната без редовно правителство, както твърди Радев, а самият той, който цяла година последователно генерираше напрежение и работеше за предизвикване на политическа криза. Направи го, за да си осигури седеммесечно еднолично управление чрез служебно правителство и така – служебна победа на изборите. Това се обърна срещу него, когато се оказа, че не е в състояние да овладее кризата, която той самият предизвика“, заяви кандидатът за президент.

От самото начало на кампанията, Румен Радев се възползва от всички възможности на настоящия си пост на действащ президент, за да направи кампания в националните медии като кандидат за президент. През цялата кампания не разбрахме кога е в ролята на действащ президент и кога на кандидат. Всеки ден влизаше в новините като президент и използваше това свое право, за да громи политическите си противници, а на останалите кандидати не само е забранено да се появят в новините, но дори са длъжни да излязат в неплатен отпуск. Само в един момент разбрахме, че и г-н Радев може би е бил в отпуск – когато си го прекъсна, за да се кара на служебните министри, че не се справят със здравната криза. Но ако в останалото време е бил в отпуск като президент, как се явяваше по събития и в новините именно като държавен глава?“, продължава проф. Герджиков.

И ето, в последния ден на предизборната надпревара Румен Радев реши да направи обръщение към народа по повод предстоящите избори за президент и вицепрезидент и Народно събрание от Гербовата зала на „Дондуков“ 2. По-голям конфликт на интереси от това не може да има. Един от кандидатите прави обръщение именно по повод на избора, в който той самият участва, но не като кандидат, а като действащ държавен глава, от Гербовата зала на Президентството и прессъобщението за това се разпространява от прессекретариата на Радев като президент“, възмути се проф. Герджиков. „Той вече не смята за нужно да разграничава функциите си на действащ президент и на кандидат, нито ресурсите на Президентството и на предизборния си щаб. Започваме да виждаме плашещо сливане между личността Румен Радев и държавата“.

На пръв поглед няма нищо лошо в това като президент Радев да призове за по-голяма избирателна активност. Само че го прави, защото смята, че това ще му помогне като кандидат. Когато казва, че „всеки един глас ще окаже влияние в определянето на нашата обща съдба“, Радев има предвид надеждите си, че по-голямата избирателна активност ще помогне за определянето на неговата лична съдба“, каза проф. Герджиков.

И накрая не може да не забележим, че г-н Радев и днес предпочете формата на монолог, така, както действаше през цялата кампания, вместо да приеме да участва в дебат, на който многократно го поканих, и да даде обяснения пред цялото общество за провала в овладяването на кризите през последните месеци, когато той имаше цялата власт в държавата. Очевидно г-н Радев търси победа без битка, от позицията на действащ държавен глава, с която разполага в момента“, смята проф. Герджиков. „Явно кампанията ще завърши, без избирателите да са получили отговор вижда ли Радев своята вина за политическата криза, заради която неговият служебен кабинет не може да овладее и здравната, и ценовата, и икономическата.“

На изборите в неделя българските граждани ще решат дали отново да дадат доверието си на човека на монолога и разделението, или да предпочетат промяната, диалога, подадената ръка, стабилността и шанса за връщане на доверието в институциите“, каза още кандидатът за президент.

Призовавам ви да гласувате за президент, който не размахва пръст, а обединява, който е показал, че може да бъде арбитър и помирител, който ще отстоява националните интереси и националното достойнство, който ще дава личен пример, че върховенството на закона трябва да се спазва. Време е да сложим край на зрелищата и да помислим за цената на хляба на хората. Нека да излезем от кризата, да си върнем надеждите, да погледнем към бъдещето!“, завърши Герджиков.