Разраства се огнището на коронавирус в Кюстендил. Кметът: Панаир на безотговорността

0
46
Кв. "Изток" в Кюстендил

Активните случаи на зараза в града са над 90

„Панаир на безотговорността” – така кметът на Кюстендил Петър Паунов нарече обстановката в ромския квартал в града. Броят на заразените с коронавирус там всеки ден се покачва и вече е над 90, предава NOVA.

„Безотговорност цари сред сезонните работници от другите градове. Към момента ситуацията в Кюстендил е овладяна, но има над 800 души в масивите, които са от други градове. Те опитват да влязат в магазините без маски. Тези хора не могат да бъдат карантинирани. Колеги от охраната и полицията работят с тях, но постоянно трябва да се взимат санитарни мерки”, заяви кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

Работниците са от Сливенско и Монтанско, в Кюстендил те живеят на палатки в масивите. Не могат да бъдат разграничени от останалите жители на града.

„Огнището в Кюстендил е в квартал „Изток”. 90% от пробите са от там. Надяваме се, че огнищата, които са семейни, ще бъдат овладени. При наличието на 1-2 проби ще се обсъди и разхлабване на мерките”, категоричен бе кметът.

От Регионалния оперативен щаб следят обстановката в града и увериха, че при наличие на ръст на заразените ще бъдат взети по-строги мерки. Задължение на възложителите е да контролират работниците в масивите, както и на РЗИ и на полицията. Създадена е организация на изход и вход в квартал „Изток”.

Надяваме се, че с тези мерки, ще се справим с обстановката. 200 човека излизат от квартала всеки ден и се прибират”, обясни областният управител на Кюстендил и ръководител на регионалния щаб Виктор Янев.