Росен Желязков за пакета “Мобилност“: Битката не е изгубена, на ред е Еврокомисията

0
26
министър
Росен Желязков

До края на годината ще бъдат договорени новите локомотиви и мотриси за БДЖ, казва министърът

Мога да кажа, че днес ние сме обнадеждени. На 12-и този месец по време на триалога ние вече бяхме наясно накъде отиват нещата, т.е. към предложението да се връща камионът на всеки осем седмици. Знаехме какво е разпределението на силите, знаехме какво е квалифицираното мнозинство. Но всъщност Европейската комисия не е предлагала такава мярка и ние трябва да работим с нея, за да си синхронизираме политиките, коментира пред bTV транспортният министър Росен Желязков по повод приемането на пакета “Мобилност“ от Съвета на ЕС.

,,Днес ЕК излезе с декларация, в която заявява, че ще бъде възложена оценка на въздействието, в резултат на която, ако се окаже, че нашите констатации за замърсяване на околната среда излязат верни – а те ще излязат верни – тогава ЕК ще се произнесе този пакет да отпадне като неекологичен. Така че сме обнадеждени, защото до онзи ден не знаехме какво решение ще вземе ЕК. Комисията показа, че действа принципно и това ни дава много добри шансове. По-важното е това, че ЕК ни разбира и ни подкрепя, защото вижда, че има несинхронизирани политики“, разясни транспортният министър.

По отношение на новия Закон за движение по пътищата Росен Желязков подчерта, че става дума за един закон, различен от настоящия, който да обхваща всички компоненти за пътната безопасност.

,,Ние искаме общ закон, в който ясно да е разписано какво е регулирането и какво е правоприлагането. Размерът на наказанията в случая е без значение, важно е какво е правоприлагането и ефективността на прилаганото наказание. Целта е всичко да бъде регламентирано и е важно да се знае, че когато нарушителят е установен, той ще бъде наказан“, допълни той.

На въпрос за дълговете на БДЖ министър Желязков съобщи, че капиталът на БДЖ е увеличен за сметка на дълга на компанията и тя няма повече задължения към държавата. ,,Всички договори за капиталови ремонти са сключени, така че до края на годината ще бъдат договорени новите локомотиви и мотриси“, заяви в заключение министърът.