Росен Христов: Най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с „Газпром“

0
31
Росен Христов

Когато стане ясно какви количества втечнен газ ще ни бъдат доставени, ще решим какво ще се договаря с „Газпром“, обясни министърът

Най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с „Газпром“, ако е необходимо, коментира пред журналисти министърът на енергетиката Росен Христов, който бе на посещение в комплекс „Мини Марица-Изток“. За него да се набавят количества газ, които хората да могат да си позволят да купят, е приоритет.

„Когато стане ясно какви количества втечнен газ ще ни бъдат доставени, ще решим какво ще се договаря с „Газпром“. Ще вземем предвид и завършването на интерконектора. Не искам да влизам в преговори, без да знам от какво имам нужда“, обясни служебният министър. Той напомни, че страната ни вече е поискала удължаване на офертата за 7-те танкера с втечнен газ, като най-късно утре се очаква и отговор.

„Работим по хипотеза за отрицателен отговор, надяваме се на най-добрия. Водим преговори с всички възможни терминали, където можем да го разтоварим. Все още нямаме потвърждение къде и как можем да разтоварим. Ако се получи разсрочка, ще ни е по-комфортно, ако не, пак ще се справим“, надява се Христов.

По думите му уговорката с „Авакс“ е да се представи линеен график за всички дейности, които остават да се извършат по интерконектора с Гърция.

„Крайният срок, в който да пуснем количества по газопровода, е 1 октомври. Тогава най-късно той ще е напълно функциониращ, с всички лицензи. В момента в тръбопровода има газ под налягане, за да се провери за теч и издръжливост“, подчерта министърът.

Той е категоричен, че регионът на „Мини Марица-Изток“ трябва да се развива, а по Плана за възстановяване могат да бъдат нанесени промени, така че да се облекчи икономическият натиск върху промишлеността.

„Борим се за по-добри цени на ток, на горива и на газ. Единствено можем да се опитаме да понижим цените. Бизнесът може да си помогне с инвестиция в енергоспестяване. Общините трябва да са инициатори на намаляване на зависимостта от газ чрез геотермално отопление“, отбеляза министър Христов.