Сачева: Проверяваме 170 хил. души, които нито учат, нито работят

0
405
Деница Сачева Снимка: Канал 3

Следващите 12 месеца на пазара на труда ще са нужни 90 000 души, най-вече инженери, ИТ специалисти, медицински сестри, казва министърката

Пред социалното министерство стои задачата да проучи 170 000 души, които нито работят, нито учат, каза ресорният министър Деница Сачева на 14-тата годишна среща на правителството с бизнеса.

През следващите два месеца предстои да разберем кои са тези хора, с какво се занимават, дали са в сивия сектор и какво може да направим за тях. Тази политика е нужна, тъй като заради липсата на информация за тези хора, търпим критика от Европейския съюз, обясни министърът.

Друга приоритетна област за годината са хората с увреждания. Има много такива, които биха искали да работят, но нямат информация. В тази връзка ще се задълбочи контактът на бюрата по труда да работят с работодателите.

По данни на социалното министерство следващите 12 месеца на пазара на труда ще са нужни 90 000 души, приоритетно в инженерните специалности, ИТ сектора, медицински сестри, съобщи социалният министър Деница Сачева.