Деница Сачева: Стартираме план за заетост за 13 хил. безработни

0
53
Деница Сачева Снимка: Канал 3

С 16,5 млн. лв. ще осигурим лични асистенти на трайно увредените хора, казва социалният министър

Днес беше приет националният план за действие по заетостта за 2020 г., който е в размер на 73 млн. лв. В рамките на този план ще бъде осигурена заетост за 12 918 безработни лица, каза социалният министър Деница Сачева в Министерския съвет.
Сачева посочи, че за 10 504 от тях това ще стане по различни проекти и програми, а за 2414 ще бъдат приложени насърчителните мерки от Закона за насърчаване на заетостта.

„В рамките на плана е и продължаващият проект „Красива България”, за който са осигурени 4 млн. лв. и за който са одобрени 48 проекта на български общини за различни медицински центрове, детски градини, училища и други сгради, за които трябва да бъдат извършени дейности“, посочи тя.

Сачева съобщи във връзка с този план, че в него се прие и Националната програма за предоставяне на грижи в домашна среда. „С това ние изпълняваме нашия ангажимент да намерим бързо решение за хора, които останаха без лични асистенти вследствие на Закона за личната помощ, който влезе в сила от 1 януари“, заяви тя.

Социалният министър посочи, че тази национална програма ще бъде на стойност 16,5 млн. лв. и ще обхване хора, които са с висока степен на трайно намалена работоспособност и хора над 65 години в невъзможност за самообслужване. По нея ще бъдат наети около 2400 безработни лица. „Касае се за хора с 80 до 89 и 99% степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ, и за хора над 65 години, които са в невъзможност да се самообслужват. Очаква се това да бъдат 924 лица със степен на намалена работоспособност между 80 и 89 и 99%, и около 4977 възрастни хора”, каза Сачева.

Тя посочи, че се надяват програмата да може да се реализира още от 1 март. „Още днес ще изпратим пълни инструкции до националното сдружение на общините, както и до бюрата по труда за начина, по който могат да започнат реализация на тази програма и от 1 март хората да могат да получат нужната им помощ”, каза тя.