Световният еврейски конгрес поздрави Гешев за позицията му срещу антисемитизма

0
35
полиция
Иван Гешев

Причината е искането на прокуратурата съдът да забрани Българския национален съюз

Световният еврейски конгрес (СЕК) изпрати официално писмо с благодарности към главния прокурор на Република България Иван Гешев за положените усилия в борбата срещу антисемитизма и опитите за налагане на езика на омраза сред обществото от страна на Българския Национален Съюз „Еделвайс“ (БНС). Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Г-н Марам Щерн, вицепрезидент на СЕК, подчертава, че отправеното искане към Софийския градски съд за спиране на дейността на БНС, показва „ясно и конкретно усилията на действащата към момента българска администрация в борбата с нарастващите крайнодесни и антисемитски течения в Източна Европа“.

„Луковмарш играе ролята на годишен празник на омразата, превръща България в събирателен пункт на търсещите обединение крайнодесни групи. Също така членовете на БНС подкрепят отричането на Холокоста и по този начин подценяват смелостта и куража на българите, рискували, за да спасят еврейските си съграждани, което осквернява паметта на тези „праведници сред народите“, пише в писмото Щерн.