Гешев: Прокуратурата не беше подкрепена във войната с мафията

0
180
Иван Гешев Снимка: Труд

Връщаме се към нива на престъпност от началото на 90-те, посочи главният прокурор

„Българската прокуратура не беше подкрепена във войната с това, което се нарича мафия, а напротив – съдебната власт беше атакувана. Голяма част от българските политици не се интересуват от съдебна реформа, а под лозунга целят смяна на главния прокурор и овладяване на прокуратурата. Надявам се не с нелегитимни цели, с каквито напоследък се ползват други органи на изпълнителната власт“.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев в първо тв интервю за „Нова нюз“ след старта на масираната атака за свалянето му от поста. Той обясни решението да не дава интервюта за телевизиите и защо го е ревизирал.

„В последните година и половина–две всичко беше политика, фактите нямаха значение. Съгласно решение на Консултативния съвет на европейските прокурори – орган към Съвета на Европа, когато са атакувани персонално магистрати главният прокурор е длъжен да говори. Напоследък са атакувани не само магистрати за техните произнасяния, но и техните семейства и много други лица“, каза Гешев.

Той направи паралел между плановете да се закрие спецправосъдието с това как Италия навремето да е тръгнала да спира прокуратурата „Антимафия“, защото си вършат работата.

„Аз работя в тази сфера от 1995 г. Няма никакви юридически или политически аргументи, защото това няма да е в интерес на българските граждани. От това закриване полза ще има само мафията. Дано не съм прав“, коментира обвинител номер едно и заяви, че спецправосъдието е основен стълб в борбата с организираната престъпност и тероризма.

Това не е съдебна реформа. Темата интересува между 4 и 7% от българите, според социологическите проучвания. Но от ръководството на прокуратурата смятаме, че достигнахме критична точка. Има реална опасност от засягане на върховенството на закона, правовата държава, правата на човека – едни основни стълбове на европейския ни дом. Има опасност, ако рухне някой от тях, да пострадат всички български граждани. Тази опасност е в различни посоки, заяви Гешев.

Той даде поредица от примери, че не е имало политически чадър – има арестуван действащ министър за първи път след 89-та. Обвинения има срещу зам-министър, както и разкрития във фонд „Земеделие“.

„Спецпрокурорите могат да се гордеят с работата си“, обобщи той.

Според главния прокурор в опита си да излъжем Брюксел сме излъгали себе си, превръщайки механизма за сътрудничество и проверка в безполезен инструмент. Всичко заради вътрешни политически борби.

Той е категоричен, че трябва не чак контрол, но поне по-добра комуникация между Брюксел и София по отношение на съдебната власт.

„Връщаме се към нива на престъпност от началото на 90-те и регресът е изключително бърз“, каза той.

Той припомни, че в правомощията му не влиза контрол върху дела, влияние над наблюдаващите прокурори или повдигане на обвинения. И това е законово записано точно през 2016 г., когато министър беше Христо Иванов.

Разпитът на  Васил Божков

„Обвиняем не може да бъде разпитан чрез видеовръзка, преди да му се предяви лично срещу подпис постановлението за привличане. Той може да бъде разпитан като свидетел, но в случай че има съответни спогодби с приемащата държава или на принципа на взаимност. Това е една плитка пропаганда“, смята Гешев.

Политически реакции след арестите на Борисов, Арнаудова и Горанов

„Дали е имало неотложност или не, е спорно. Това, което е безспорно, е, че арестите са направени от некомпетентен орган. МВР не може да арестува хора, които са били членове на Министерски съвет“, категоричен е обвинител номер едно.

Гешев прие с чувство за хумор въпроса дали е свободен човек и обясни, че го ръководи „само жена му“.