Главният прокурор се срещна с ръководството на Съюза на българските емигранти в Израел

0
34
Снимка: ПРБ

Гешев подчерта ангажираността на българската прокуратура по противодействие на проявите на антисемитизъм и език на омразата

Главният прокурор Иван Гешев проведе работна среща с председателя на Съюза на българските емигранти в Израел „Йехуд Олей България“ – Ино Ицхак, и с Ашер Арпаз, заместник-председател на организацията.

Пред представителите на българските евреи в Израел Иван Гешев подчерта ангажираността на българската прокуратура по противодействие на проявите на антисемитизъм и език на омразата. Главният прокурор акцентира върху проведената в края на миналата година в столицата международна конференция „STOP HATE SPEECH“, както и предприетите действия от страна на институциите за недопускане провеждането по улиците на София на антидемократична проява като т.нар. „Луковмарш“.

Срещата на Иван Гешев с Ино Ицхак и Ашер Арпаз се проведе в контекста на отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Главният прокурор запозна Ицхак и Арпаз с инициативата на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България в центъра на столицата да бъде издигнат паметник на юристите, участвали в спасяването на нашите сънародници от Холокоста.

Съюзът на българските емигранти в Израел – „Йехуд Олей България“, е създаден през 1946-1947 година непосредствено след голямата вълна имигранти от България, съгласно сключената спогодба между двете държави. Една от главните цели на организацията през годините е била подпомагане на новодошлите имигранти за приспособяването им към условията на живот в Израел.