Сдружения на собственици на заведения и фитнеси: Не подкрепяме блокадите

0
47
СНИМКА: ФЕЙСБУК

Всеки има право на протест, стига да е в рамките на закона, казват собствениците на заведения

Бизнес сдружения в страната подкрепиха действията на полицията по премахването на блокадите по кръстовища в София и други градове.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват своята принципна позиция, че всеки има право на протест, стига да е в рамките на закона.

Няма как обаче да подкрепим блокади, които пречат на свободното придвижване на хора и на българския бизнес.

Ние заставаме зад правото на всеки да изразява на висок глас позицията си и да я отстоява чрез протестни действия. Смятаме обаче, че това трябва да се случва според правилата и да не нарушава правата на тези, които искат да се придвижат до работното си място, да заведат и приберат децата си от детска градина и училище или просто са решили да излязат за развлечение.

Ситуацията, в която се намираме, е много тежка и икономическите последствия от пандемията от COVID-19 тепърва ще ни връхлитат. Считаме, че в този момент е важно да се обединим, за да преодолеем заедно кризата.

Като работодатели и граждани, ние реално усетихме последствията от затрудненото движение в София и други големи градове на страната. Това рефлектира директно върху много хора, както и върху бизнессредата у нас. Елементарният пример, който ние видяхме в ежедневието си, бяха множеството отменени резервации в ситуация, в която и без това сме изправени на ръба на оцеляването.
Отново повтаряме, че уважаваме правото на всеки да отстоява исканията си, но нека да не бъде за сметка на тези, които осигуряват поминъка на служителите и семействата си.
Защото е важно да знаем, че правата ни не се простират до безкрайност, а спират там, където започва правото на друг човек и с действията си можем да го засегнем. Иначе ще настъпи всеобщ хаос!, пишат собствениците на заведения.

Българската асоциация за здраве и фитнес напълно подкрепя протестите разраснали се из цялата страна.

В същото време обаче асоциацията е категорично против затварянето на кръстовища от протестиращите. Това води до затрудняване придвижването на бързащи за работа служители, както и на клиентите на зали за фитнес, танци и др., които се отказват от тренировки по същатата причина.

Като един от най-пострадалите от кризата с COVID-19 в момента фитнес секторът полага огромни усилия за оцеляването си.

БАЗФ намира, че за постигане на целите на протеста не помага гражданите да се настройват едни срещу други и по битови причини – разделителните линии и без това са много.

Подкрепа за премахването на блокадата в Пловдив изразява в писмо до общината управителят на ПИМК ООД Антон Йорданов.