Секретарката на Васил Божков се оказа племенница на Аня Пенчева

0
403
Йоана Чолакова и Аня Пенчева /на малката снимка/ Снимка: България Днес

Тя е дъщеря на сестрата на известната актриса

Бившата секретарка на Васил Божков – Йоана Чолакова, арестувана като член на престъпната му група, е племенница на актрисата Аня Пенчева, съобщава „българия Днес“. Майката на Йоана е Валентина Пенчева-Чолакова, сестра на известната актриса. Валя работи като одитор в различни държавни институции. През 2007 г. заедно със своя колежка от Министерството на земеделието се оплакват от сексуален и психически тормоз на работното място.

„Сестра ми ме накара да стана актриса! Щях да запиша медицина“, казва самата Аня Пенчева за сестра си Валентина.

Във връзка с проблемите на племенницата й с правосъдието репортер на „България Днес“ потърси за коментар Аня Пенчева, но тя отвърна, че е на репетиция и не отговори на обажданията.

Папараците на вестника откриха снимки на шармантната Йоана от посещенията й на мачовете на футболния „Левски“, където е административен директор. Служители от щаба на „сините“ разкриват, че 39-годишната шефка подписвала всички документи на тима, включително и финансови договори и заплати.

„Йоана е човекът на Божков в клуба и следи за всичко. Тя коли и беси“, казват за нея доскорошните й колеги. Те отбелязват, че шефката поддържа външния си вид на ниво и по никакъв начин не си личи, че скоро ще навърши 40 години.

Красотата не помогна на атрактивната дама пред Темида, за да излезе на свобода. В сряда късно вечерта спецсъдът я остави в ареста. На 22 февруари разследващите привикват Чолакова и я разпитват като свидетел. Няколко дни по-късно, на 27 февруари, се сдобива с обвинение за участие в престъпната група.

Според прокуратурата от 2014 г. Йоана Чолакова е била началник на кабинета на Божков, а от януари 2019 г. до януари 2020 г. е била осигурявана от „Нове интернал“, което е еднолична собственост на Васил Божков. Освен това е била в Надзорния съвет на „Холдинг Пътища“, който работеше по инфраструктурно строителство с договори от обществени поръчки.

Срещу красивата Йоана са показанията на Цветомир Найденов, доскорошен съдружник на Божков в различни фирми и дружества. Той проговаря за участието на екссекретарката в групата и твърди, че е организирала контактите на Божков. Показанията му вече заковаха съпругата на Божков – Елена Динева, която също е зад решетките, както и други уличени в престъпни афери.

„За първи път днес чух, че съм била в Управителния съвет на „Нове холдинг“. Имам две висши образования, носех кафета, папки. Реших, че не съм напреднала достатъчно в кариерата, и сама напуснах преди година. Не разбирам нищо от хазарт. Нямам абсолютно никаква представа защо съм тук в момента“, коментира Йоана пред съда.

Заради неудовлетворението от развитието на кариерата си тя дори посещавала психолог. Изтъква, че до момента е съдействала на разследващите и не е правила опити да се укрива.

Думите й не трогват магистратите. Според тях има опасност Чолакова да извърши престъпление, ако е на свобода. За този извод съдът се обоснова с показанията на Найденов, който сочи конкретни имена и прякори на хора, свързани с иманярство, търговия с културно-исторически ценности и сводничество. Посочените хора все още нямат обвинения и разследването срещу тях продължава. Затова Темида смята, че ако задържаната се озове на свобода, може да се свърже с тях, да помогне за укриването им или да попречи на разследването.

Ивайло Караньотов, съпруг на Аня Пенчева:

Няма нищо лошо, ако му е поръчвала проститутки

Г-н Караньотов, търся ви за коментар, след като съпругата ви не вдига телефона си. Повод е наша информация, че арестуваната секретарка на Васил Божков Йоана Чолакова е племенница на съпругата ви Аня Пенчева. Вярно ли е това?

– Напълно вярно. Какво повече да ви кажа.

– Имате ли повече информация за какво точно е обвинена Йоана? Тя има ли някаква връзка с бизнеса на Божков, за да е замесена в извършените от него престъпления?

– Обвинена е, защото е секретарка на Васил Божков. Доколкото знам, наистина дълги години му беше лична секретарка и се занимаваше с носене на кафе и вода. Наскоро я прати в „Левски“, защото е изключително точна и честна и самият Божков й имаше огромно доверие, за да не се краде. Доколкото знам, двамата са от дълги години заедно, но тя не е споделяла много за работата си. Информацията за нейния арест ни изненада изключително неприятно. Още повече като научаваме фактите. Свидетел срещу нея е само шефът на „Ефбет“. При положение че той е лично заинтересован да се вкарват в ареста всички близки хора на Божков.

– Все пак обвиненията срещу нея са сериозни. Според прокуратурата Йоана Чолакова е поддържала връзки със сводници и иманяри.

– Вие като си поръчвате проститутка, нали поддържате контакти със сводник. Какво нередно или престъпно има в това? Това, че примерно е звъняла на сводници да поръчва проститутки за шефа си, престъпление ли е? Ако да, направо да й дават доживотен затвор. За подобни действия никой съд не може да я осъди, а да я задържат в ареста, за какво въобще говорим. Каква е тази правова държава. Това е сталинизъм по време на демокрация.