Адвокат Росен Димитров: В ход е голямата лъжа за разпита на Божков от Дубай

0
4279
Росен Димитров Снимка: Нова тв

Процедурата по разпит чрез видеоконференция не е като да звъннеш на някого по вайбър, както си мислят умните ни управници от новата власт, техните лакеи от казионните медии и обслужващите ги адвокати!

Иван Михайлов

– Адвокат Димитров, през отминалите дни по медиите се разви спор за това дали Васил Божков може да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка от Дубай! Дори Лора Крумова цитира закона в предаването си в неделя. Какво е вашето мнение?

– Здравейте отново. И аз като вас следя какво говорят по медиите журналисти, като Лора Крумова, известни адвокати, Бойко Рашков, Лена Бориславова и др., и оставам с впечатлението, че за тези хора разпитът чрез видеоконференция на свидетел по досъдебно или съдебно производство е нещо като да се звънне по скайп, вайбър или месинджър на стринка и лелинчо в Канада, които да разкажат какво ще готвят за вечеря. За да твърдиш такова нещо, се изисква особен умствен дефицит или сериозен интерес да манипулираш общественото мнение, или пък и двете.

– Да разбирам, че искате да кажете, че отново обществото е изправено пред поредната манипулация?

– Точно това искам да кажа. Пред обществото отново се развива поредният политически сценарий и е в ход голямата лъжа за разпита на Божков от Дубай.

За да отговорим на въпроса ви обаче и да не звучим като глашатаите на поредната юридическа вакханалия, достойна за АНТИправото, ще трябва да прочетем какво пише в българските закони и да анализираме мястото, където се намира лицето, което следва да се разпита. Второто е от изключителна важност, тъй като разпитът чрез видеоконференция предполага споразумение за международно сътрудничеството между държавата, в която се води наказателното производство, и държавата, в която се намира лицето, което ще се разпитва. Аз лично съм разпитвал чрез видеоконференция лице, което се намира в Кралство Испания и мога да ви кажа как става това. За яснота ви показвам и извадка от протокола от съдебното заседание.

– Вие обаче говорите за Испания, която е страна в ЕС, а не за Обединените арабски емирства, където се намира Васил Божков…

– Точно затова започнах с написаното в закона и наличието на международни договори за правна помощ между страните. Предлагам ви обаче да разгледаме нещата по ред. Първо, да видим какво пише в българския закон. В Наказателнопроцесуалния кодекс, който избирателно и манипулативно цитира вашата колежка Лора Крумова, е записано, че разпит на свидетел извън страната може да се извърши и чрез видеоконференция или телефонна конференция.  Това обаче не може да стане без спазване на процесуалният ред разпитът да се осъществи без присъствието на съдия или прокурор на съответната държава

– Да не искате да кажете, че Божков трябва да се яви пред съдия в Дубай?

– Аз искам само да кажа, че това предвижда законът. Разбира се, че разпитът трябва да се осъществи по линията на международната правна помощ. Това означа, че държавата, която желае да разпита лице, намиращо се на територията на друга държава, трябва получи съдействие от нея. В случая Обединените арабски емирства трябва да организират довеждането на лицето в помещението за разпит, като това е тамошният съд. Трябва да се установи самоличността на лицето, което ще се разпитва, трябва да присъства съдия или прокурор от съответната чужда държава. Трябва да се осигури преводач, технически сътрудник, специализиран софтуер и т.н.

Всичко това предполага международен договор за сътрудничество между страните, какъвто твърдя, че няма между Република България и Обединените арабски емирства. След като няма такъв договор, няма и ред, по който съдебните власти в ОАЕ да организират разпита, както повелява българският закон, дори да има искане от България.

Тоест процедурата по разпит чрез видеоконференция не е като да звъннеш на някой по вайбър, както си мислят умните ни управници от новата власт, техните лакеи от казионните медии и обслужващите ги адвокати!

Въобще има ли нормален човек, който да си мисли обратното – че разпитът се прави ей така, чрез позвъняване по скайп? Има, разбира се! Това са същите хора, които мислят, че разпечатки от гугъл са ценен източник на информация и представляват доказателствено средство, което може да доведе до реализиране на политическа или наказателна отговорност!

– Тоест според вас, ако Васил Божков се разпита чрез скайп, това ще бъде незаконно?

– Това няма да е незаконно. Това ще е тотална гавра с правото и здравия разум, на който са способни само лицата, представящи пред върховните прокурори доказателства, представляващи извадки от гугъл. Но все пак може да разсъждаваме учебникарски, както студентите по право в часовете за упражнение, за това какви могат да са последиците, ако някой милиционер по нареждане на премиера Кирил Петков или на министъра на вътрешните работи доц. Бойко Рашков нареди извършване на такъв разпит и вземе, че го стори.

Такава хипотеза въобще не е изключена, имайки предвид последните събития за задържането на Бойко Борисов, при което основен и единствен свидетел е Кирил Петков, който даже не е присъствал на събитията, за които е свидетелствал.

На първо място, ако се появи такъв разпит, то как ще бъдем сигурни, че действително лицето от записа по скайп е Васил Божков, а не някой пратеник на Кирил Петков или самият Петков, гримиран от гримьора на “Като две капки вода“? Или пък ако сме сигурни, че това е Васил Божков, откъде ще сме сигурни, че зад камерата не стои Кирил Петков, който е насочил пистолет и му е казал да говори каквото той пожелае? Нали така? Не знам за вас, но аз не мога да кажа повече!