Сергей Станишев: Резултатите на БСП са разочароващи

0
86
станишев
Сергей Станишев

Партията се изолира и авторитаризира, пише във фейсбук шефът на ПЕС

Местни избори 2019 са пропуснат шанс за БСП, защото днес все повече хора търсят алтернатива, пише президентът на Партията на европейските социалисти и български евродепутат Сергей Станишев в коментар във Фейсбук за вота. Той определя резултатите на БСП като разочароващи.

„БСП повтори резултатите си от 2015 г. – 61 кметове на общини (в сравнение с 60 на предишните избори) и 1006 общински съветници (сравнени с 930 през 2015 г.). На местните избори БСП е увеличила подкрепата си за листите за общински съветници с 43 367 гласа, от които 41 380 са в София и Русе. В 7 области БСП няма нито един кмет на община, а в други 7 – само по един“, посочва Станишев.

„Знам, че пак ще бъда обвинен във всички грехове, но аз милея за моята партия и съм длъжен да кажа, че ако така продължаваме, БСП няма да спечели следващи парламентарни избори. Нито които и да е следващи избори“, пише той. Защото, посочва Станишев, БСП не е алтернатива. „На поредни избори не предложи модерна, задълбочена и експертна политическа оферта. Доживяхме социолозите да ни отреждат мястото на средна партия в изборната нощ, а ние да се борим на места да сме трета политическа сила“, коментира той.

Според Станишев БСП се изолира, капсулира и деидеологизира, а в кампанията не се е чуло нито едно ляво послание – за доходи, за политики за децата, за здравеопазване, образование. По думите му немалко кандидати са спечелили места в общинските съвети с традиционни леви послания.

Сергей Станишев отбелязва още, че БСП се авторитаризира и се деполитизира, загубила е физиономия и експертност. „Стои въпросът за целите на тази кампания на БСП? Спечелване на местните избори? Дали? По-скоро устременост към прекия избор през май догодина и саморазправа с вътрешната опозиция“, посочва той.

Станишев коментира, че местните избори са били представени като завръщане. „Ако наистина искаме да изиграем епизода със завръщането на джедаите, трябва да сме от добрите. Трябва хората да ни повярват. И да не избират ГЕРБ като по-малкото зло“, пише той. Според него рецептата е БСП спешно да заложи на обединението, вместо на разкола и да се завърне към себе си.