След размириците вчера Конгресът на САЩ окончателно одобри избора на Байдън за президент

0
40
Джо Байдън

Той получава подкрепата на 306 членове в Избирателната колегия срещу 232 за Доналд Тръмп

След хаоса и щурмуването на Капитолия снощи, Конгресът одобри избора на демократа Джо Байдън за президент на САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от Дарикнюз.

Байдън получи над 270 избирателни гласа в Конгреса. Това му осигурява победа на изборите над сегашния държавен глава Тръмп, тъй като одобрението на електоралните гласове в Конгреса окончателно затваря конституционната възможност за оспорване на резултатите от президентските избори.

На подновеното общо заседание на двете парламентарни камари вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс потвърди, че Байдън получава подкрепата на 306 членове в Избирателната колегия срещу 232 за републиканеца и досегашен президент Доналд Тръмп.

До валидирането се стигна след доста оживена сесия на двете камари на Конгреса. Първоначално това се очакваше да стане още вчера вечерта, но привърженици на Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса и общата сесия на двете камари беше прекратена за няколко часа. След възстановяване на реда двете камари подновиха дебатите по възражения срещу изхода от изборите, повдигнати от съюзници на Тръмп във връзка с щатите Аризона, Джорджия, Невада и Пенсилвания.

Постепенно възраженията бяха отхвърлени. Последно двете камари след дебати отхвърлиха възраженията за изхода от вота в Пенсилвания. В Камарата на представителите това стана с 282 срещу 138 гласа, в Сената с 92 гласа срещу 7 гласа. Накрая двете камари отново се събраха на обща сесия и на нея беше потвърдена официално победата на Байдън.

Според някои съобщения в резултат на протестите във Вашингтон са убити четирима души. Освен това телевизионният канал CNN съобщи за поне 20 задържани протестиращи. Кметът на Вашингтон Мюриел Баузър е наредил вечерен час.