Служителите на гробищата в Търново ужасени от ексхумацията на абитуриента, починал от коронавирус

0
110
19-годишният Христо Денев почина на 31 юли тази година.

Аутопсията била направена на място, здравни инспектори следили процедурата

„Ужасяваща картина, грозно и безмислено, и то при остро заразно заболяване. И друг път са правени ексхумации, но не и по този начин!“. Така коментират пред „24 часа“ потресени работници в гробищния парк във Велико Търново изравянето на тялото на 19-годишния абитуриент Христо Денев, починал от коронавирус в областната болница.

Над 10 следователи, доктори, санитари, криминалисти пристигнали в 9 ч за процедурата, разпоредена от Националната следствена служба по указания на Софийската градска прокуратура. Тя наблюдава досъдебно производство за причинена по немарливост смърт на младежа, след жалба срещу лекарите от бащата адвокат Иван Денев.

Всички участвали в ексхумацията били в лични защитни облекла, а за отварянето на металния ковчег следели представители на Регионалната здравна инспекция. Безпрецедентно за случай на опасната зараза аутопсията била извършена на място, а след това тялото запечатано обратно в ковчега. Гробът бил обработен с биоцид, преди да бъде заринат, разказаха запознати. Всичко приключило около 11.30 ч.

Христо Денев издъхна в реанимацията в Търново на 31 юли след 18 дни лечение от усложнения на коронавирусна инфекция. А бащата публично изказа съмнения в адекватността на прилаганата терапия и нападна медиците, които се бориха за живота на сина му.

По случая предстоят множество процесуално-следствени действия за изясняване на обстоятелствата и най-вече да се установи дали са налице допуснати от страна на медицински лица пропуски и грешки при лечението на пациента, които евентуално да са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилата смърт на Христо.

Още преди това от болницата поискаха проверка от „Медицински надзор“, а шефката на реанимацията д-р Сибила Маринова настоя да бъде проверена цялостната й работа като координатор по донорство във връзка със спекулации в социалните мрежи.

Директорът д-р Стефан Филев отказа всякакъв коментар за ексхумацията на Христо Денев до приключване на разследването.