Синдикалистът Илия Кузманов: Искането на служителите на МВР е увеличение на заплатите с 20%

0
111
Илия Кузманов

В бюджета не виждаме идеята за реформа от коалиционното споразумение, казва той

Искането на служителите на МВР е увеличение на основните заплати с 20%. Едно сериозно изоставане се получи при нас в сравнение с другите служители в сектор „Сигурност“. Това заяви по БНТ Илия Кузманов, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР,  по повод готвения протест.

Той уточни, че в края на 2021-а над 30 сектора са били с увеличени заплати за работа на първа линия по ковид.

„Оттогава изоставаме с 15%. Освен всичко останало в този бюджет ние не виждаме финансиране на намерението, идеята за реформа, която коалиционните партньори приеха и разписаха в приложение 10 на коалиционното споразумение, което е програма за управление на България“, коментира Кузманов.

По думите му фокусът се е изместил върху преформатирането на пожарната, макар това да не е належащ проблем.

„Щатовете са проблем по принцип в това министерство, защото всяка реформа започва със съкращения, които не почиват на някакъв сериозен анализ, вследствие на което теренните работници са под необходимия минимум за защита на населението от престъпления, включително и при колегите от пожарната“, категоричен е Кузманов.

Той обясни, че са писали писма до коалиционните партньори и са получили отговори, в които пише, че не се предвижда увеличение за 2022, 2023 и 2024 година.

„Ние нямаме по-сериозен инструмент от протеста. С него информираме обществото че проблемът е нерешен и сериозен“, каза Кузманов.