ГЕРБ: Оставките на главния секретар на МВР, дори и на министъра са безвъзвратно закъснели

0
92
Даниел Митов

Очевидно не става въпрос за липса на средства, а за управленска некомпетентност на ръководството на МВР, допълват от партията

Оставките на главния секретар на МВР, дори и на министъра, са безвъзвратно закъснели, заяви в декларация от парламентарната трибуна Даниел Митов от ПГ на ГЕРБ-СДС. Поводът са зачестилите инциденти с трафик на нелегални мигранти през българо-турската граница, при някои от които полицаи загубиха живота си, а други пострадаха.

Последиците от несъставянето на редовно правителство ще бъдат тежки, заяви Митов. В продължение на близо вече две години сме свидетели на безотговорно отношение и некомпетентност от политическото и висшето ръководство на МВР, посочи депутатът.

Той припомни, че през втората половина на 2021 г. са били отпуснати допълнително 37 млн. лв на МВР за повишаване капацитета за охрана на държавната граница и противодействие на нелегалния трафик на хора. Според ГЕРБ-СДС тези средства биха били напълно достатъчни за ремонт на възпрепятстващото съоръжение и за закупуване на техника и оборудване за служителите, охраняващи границата. Очевидно този ресурс не е бил насочен и използван от министър Бойко Рашков за противодействие на незаконната миграция, се заявява в декларацията.

През месец май 2022 г. Рашков заявява, че с цената на огромни усилия, заделяне на кадрови ресурс и изпращането му на зелена граница, е постигнато нещо, което не е постигано досега – от един месец няма миграционен проблем в България, посочи депутатът. И допълни, че заради очевидната несвързаност на тези изявления с реалността, в началото на юни т.г. парламентарната комисия за контрол над службите е започнала проверка на ситуацията с миграционния поток на границата, тъй като службите са докладвали за увеличен натиск.

Очевидно не става въпрос за липса на средства, а за управленска некомпетентност на ръководството на МВР, заявяват от ГЕРБ-СДС. Продължава и да няма адекватна дипломатическа активност за ограничаване на незаконния трафик заедно със съседните ни държави, посочи Даниел Митов. И заяви, че преди две години подобни проблеми са били немислими.

Фокусът на професионалните усилия на МВР беше изместен върху изпълнение на политически поръчки, репресии, незаконни арести, прикривани са реални проблеми, свързани със сигурността на гражданите, изтъкна депутатът.

Тези констатации тежат на плещите на всички ни в тази зала, тъй като не успяваме да съставим стабилно правителство, каза Митов. Той допълни, че България е все по-непредвидима в очите на партньорите си, а рязко влошилата се ситуация на границата е една от причините, поради която, най-вероятно, тази година няма да се присъединим към Шенгенското пространство.