Спират семейните помощи ако децата не ходят на училище

Към момента са спрени над 200 000 помощи

0
130
помощи
Милена Дамянова

250 лева ще се дават на части в началото на учебната година и в началото на втория срок, обяви социалният министър Бисер Петков

Ако децата не посещават задължителните детска градина и училище, семействата на тези деца няма да получават семейни помощи от държавата. Да, това е крайна мярка, но по този начин няма да има повече вратички в закона. Това заяви в парламента заместник-председателят на образователната комисия и депутат от ГЕРБ Милена Дамянова.

,,Нека това да не се възприема като политика на санкции и забрани, а като затвърждаване на училището като обществено най-висшата ценност“, допълни Дамянова.

,,Всеки месец има обмяна на данни между социалното и образователното министерство, на база на които социалните работници спират или прекратяват семейните помощи на семейства, чиито деца не посещават училище. Сегашният механизъм позволява да бъде тази семейна помощ да бъде спирана за месец, а после отново да се възстановява. Ако обаче отсъствията продължат и в бъдеще, помощта ще бъде прекратена за една година“, коментира социалният министър Бисер Петков.

,,Идеята по отношение на еднократната помощ за първолаците е тя да бъде изплащана на две части – в началото на учебната година и в началото на втория срок, ако детето посещава училище, разбира се. Тя е в размер на 250 лева“, уточни още Петков.

,,Целта на предвижданите промени е всяко едно дете да бъде вкарано в образователната система. Виждате, че когато институциите работят заедно има резултат. Понякога са необходими и санкции. Правото на образование е универсално право на всяко дете, с което трябва да са ангажирани и родителите“, сподели пред журналистите образователният министър Красимир Вълчев и добави, че дотук са спрени около 200 000 месечни помощи.

,,Загубата не е толкова в обществените средства, колкото в това, че тези деца няма да бъдат пригодни за пазара на труда и ще останат извън обществото“, каза още министър Вълчев.

,,Това, което е изключително важно, е да се придържаме към изпълнение на управленската ни програма. Целта е днешните ученици да бъдат част от активните хора, които един ден ще бъдат на трудовия пазар. Основните усилия са ни насочени към това те да могат трайно да останат в образователната система“, заяви шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.