Съдът отмени забраната на Полфрийман да напуска страната

0
24
Джок Полфрийман Снимка: Дарик

3 месеца няма решение на Върховния касационен съд дали ще отмени предсрочното освобождаване на австралиеца и ще го върне в затвора

Административният съд в София отмени забраната на осъдения за убийството на студента Андрей Монов и предсрочно освободен австралиец Джок Полфрийман да напуска страната, съобщи сайтът „Де факто“.

Забраната му бе наложена oт диpeĸция „Mигpaция“ нa MBP пpeз 2011 г. Пред NOVA самият Полфрийман потвърди новината и заяви, че никога не е имал забрана да напуска България.

Полфрийман бе освободен от Софийския апелативен съд 6 години и половина преди изтърпяване на пълното наказание. Той бе пуснат в средата на октомври 2019 г. и от Центъра за настаняване на мигранти в Бусманци срещу задължението да се явява всеки месец в районно управление на МВР в София, докато не отпадне забраната му за напускане на страната.

Решението на cъдия Бopянa Бopoджиeвa oт Aдминиcтpaтивeн cъд – Coфия-гpaд е от 24 януари. Мотивите й са, че е невъзможно Полфрийман да има три принудителни мерки, след като е освободен предсрочно от затвора. При това две от тях – за експулсиране и забрана да влиза у нас – взаимно се изключват.

Според нея австралиецът няма лични документи, защото чака решение по друго дело. По тази причина няма нужда от забраната за напускане и влизане у нас.

Повече от три месеца няма решение на Върховния касационен съд дали ще отмени предсрочното освобождаване на Полфрийман и ще го върне в затвора, както поиска бившият главен прокурор Сотир Цацаров