Забраната за влизане в България вече обхваща и гражданите на евросъюза

0
148
Кирил Ананиев

Досега тя важеше за 12 страни от ЕС

Границите на България остават затворени до 14 юни, като забраната за влизане вече обхваща всички чужди граждани – това става известно от заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която се променят досегашните разпоредби от периода на извънредното положение заради пандемията от COVID-19.

Досегашният режим, който действаше от 6 април насам, не позволяваше в страната да бъдат допускани граждани от трети страни и спираше – независимо от гражданството им, идващите от 12 страни от Европейския съюз и шенгенското пространство (Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург).

С новата заповед възможността за пътуване до страната за граждани от други европейски държави е премахната и от днес е забранено влизането на „всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт. Това не важи за български граждани, техните семейства и хората, които имат статут на постоянно пребиваващи в страната.

Досега съществуващите изключения от ограничителния режим остават, но към тях се добавят две нови категории работници: право да влизат в страната от днес имат работещи в сферата на туризма и работници, които участват в доставките на лекарства, медицински изделия и апаратура и лични предпазни средства.

Както и досега, изключение за влизане се прави за:

– българските граждани и семействата им, както и тези със статут на постоянно или продължително пребиваване

– медицински специалисти и научни работници, както и социални работници, когато пътуват по работа

– чуждестранни длъжностни лица, дипломати, служители на международни организации при изпълнение на задълженията им

– пътуващите по хуманитарни причини

– чуждестранни граждани, ангажирани в работата по стратегическата и критичната инфраструктура

– сезонни земеделски работници и погранични работници

– транзитно преминаващите чуждестранни граждани, които се завръщат у дома си или там, където пребивават.

Остава досегашното задължение за 14-дневна домашна карантина на всички влизащи от чужбина. При влизане в страната през всички гранични пунктове те трябва да попълват предписание, в което посочват къде ще отседнат и се ангажират да не излизат и да спазват епидемиологичните мерки.

Изключение са шофьорите на транзитно преминаващите товарни камиони и международните автобуси.