Моряците от „Царевна“ пътуват към България

0
72
Снимка: телеграм

Част от екипажа остана на борда по свое собствено желание

Вчера част от екипажа на кораба „Царевна” бе евакуиран от пристанището на Мариупол. Става въпрос за 14 българи и 1 украински гражданин. Данните за маршрута, по който ще преминат, за да пристигнат в страната ни, към момента са оскъдни. Появиха се и първи кадри с евакуираните българи.

Част от екипажа, включително и капитанът на кораба, остават на борда по свое собствено желание. Какви обаче са вариантите и как трябва да се процедира при такава ситуация – темата коментира пред Нова тв президентът на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани кап. Димитър Димитров.

„На кораба вече има по-малко хора. Дори в тази ситуация всеки корабособственик си има предписани действия, които екипажът извършва. Вероятно офицерът по сигурността на компанията, която оперира с кораба, ще даде инструкции как да се действа с намален състав”, каза той.

„В такива ситуации се поддържа само най-необходимото, за да може корабът да остане във вода и да е в безопасност. Отплаването му от мястото обаче няма да бъде възможно дълго време”, добави Димитров.